Onderzoek in VS suggereert groei overstap van Android naar iOS in 2013

In hoeverre je kunt spreken over concurrentiestrijd tussen de individuele fabrikanten, zoals Samsung en HTC bijvoorbeeld, is het niet zo heel erg moeilijk om een Samsung gebruiker over de streep te trekken om een HTC of LG met Android uit te proberen. Zo lang de gebruiker niet specifieke kenmerken van de userinterface van een fabrikant prefereert, zoals een HTC fan de voorkeur heeft voor bijvoorbeeld HTC Sense. Het wordt moeilijker als je kijkt naar de jarenlange strijd tussen de platforms, Google Android en Apple iOS, en tegenwoordig Windows Phone 8 er achter aan in de race naar nieuwe gebruikers!

Android-versus-iOS

Terwijl we de opkomst van cross-platform opslag “in de cloud” zien met handige universeel en onpartijdig draaiende apps en diensten zoals bijvoorbeeld Dropbox en Skydrive en de mogelijkheid om al je contacten, mail en agenda’s ook “in de cloud” via een exchange server op te slaan, is het makkelijker dan ooit te voren om te switchen van device en met een paar kleine instellingen weer al je gegevens beschikbaar te hebben op je nieuwe device. Dit maakt voor velen de drempel veel lager om ook de overstap naar een ander platform te maken. Naast dat de overstap dus erg eenvoudig geworden is, hangen er toch nog wel een aantal nadelen aan vast, je hebt bij het nieuwe platform niet meer de beschikking over al je apps die je hebt gekocht en verzameld met de tijd. Voor mij persoonlijk zijn dat er honderden! En niet alle apps zijn bij elk platform te krijgen. Nou zal dat niet zo heel snel een probleem zijn tussen Android en Apple iOS, omdat daar grotendeels de meest gebruikte en populaire apps inmiddels wel te vinden zijn. Maar ga je naar Windows Phone 8, dan zul je merken dat er nog heel veel apps niet beschikbaar zijn, en je het zult moeten doen met varianten van de apps die je gewend bent te gebruiken. Al groeit het aanbod ook in Windows 8 gelukkig met de dag. Verder zal de gemiddelde gebruiker opnieuw moeten leren om te werken met een nieuwe gebruikersinterface. Maar…

Hoe krijg je een trouwe klant en gebruiker zover om van platform te switchen en daadwerkelijk over te stappen naar de concurrent?

Een recent onderzoek in de VS suggereert dat Apple het dit afgelopen jaar beter doet om Android gebruikers de overstap te laten maken naar iOS dan Google andersom!
Uit dit onderzoek zou blijken dat dit jaar 21% van de Android gebruikers in de VS de overstap naar iOS zou hebben gemaakt ten opzichte van slechts 16% vorig jaar.

De cijfers van dit onderzoek zijn naar onze mening niet waterdicht, aangezien de verkoopcijfers van Apple het afgelopen jaar zijn gedaald en er nog altijd meer en meer Android toestellen worden geactiveerd dan iPhones. Hoe groter de groep Android gebruikers wordt, hoe groter het percentage in verhouding zal zijn die toch de overstap naar iOS maakt. De groep Android gebruikers groeit met name door nieuwe Android gebruikers die goedkope instapmodellen aanschaffen. De kans is dan ook groot dat dit soort gebruikers makkelijker de overstap maken naar een iOS device. Verder is het algemeen bekend dat iPhone gebruikers sowieso minder snel overstappen naar een ander platform, omdat ze gewoon weer een nieuwe iPhone aanschaffen. Dit onderzoek is ook zeer kleinschalig gehouden in verhouding tot een groot land als de VS, dus de betrouwbaarheid trekken we dan ook een beetje in twijfel.

In de rest van de wereld liggen de cijfers sowieso anders. Apple had in het eerste kwartaal van 2012 nog een marktaandeel van 25% in West-Europa, een jaar later is hier volgens IDC nog 20% van over. Android ziet zijn dominantie alleen maar groeien, van 55% in het eerste kwartaal van 2012, naar 69% in de eerste drie maanden van dit jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft Android een marktaandeel van maar liefst 80% weten te veroveren ten koste van iOS. Dit blijkt uit een marktonderzoek dat is gedaan door Strategy Analytics, waarvan melding is gemaakt door CNet. In verhouding komt dit neer op 182,6 Android smartphones versus 31,2 iPhones.
5s vs Note 3
Wat we uit het onderzoek in de VS in ieder geval kunnen concluderen, is dat het voor Google van belang is om nog meer aandacht te geven aan de behoefte voor verbetering van de goedkope low-end Android hardware en software om zo te voorkomen dat een “starter” door een minimale Android ervaring met bittere nasmaak onnodig overstapt naar iOS. Met de komst van Google’s Android 4.4 KitKat, waar veel lagere hardware eisen voor gelden vergeleken met de voorgaande Jelly Bean versies van Android, is het nu aan Google en de fabrikanten om de hardware te verbeteren. Door de komst van de Google Nexus 5 wordt de lat voor de andere fabrikanten in ieder geval weer hoger gelegd als het gaat om een goede prijs/kwaliteit verhouding, wat een positieve doorbraak moet zijn!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*