De nieuwste versie van Android, 4.4 KitKat, is er nu dan eindelijk en komt standaard uit op de nieuwe Nexus 5 die ook vandaag is gepresenteerd door Google.
Als we terug kijken naar Android 2.3 Gingerbread, 3.0 Honeycomb en de ontwikkelingen van 4.0 Ice Cream Sandwich naar alle versies van Android 4.1 t/m 4.3 Jelly Bean sindsdien is er echt heel veel veranderd en is zowel het uiterlijk als de gebruikerservaring van Android in hele grote stappen vooruit gegaan en is de innovatie binnen Android vele malen groter dan dat van iOS door de afgelopen jaren heen. Met al deze ontwikkelingen binnen Android zijn de hardware eisen van het besturingssysteem ook steeds groter geworden. De ontwikkelingen binnen Android gingen in zo’n rap tempo dat de fabrikanten van de hardware dit amper konden bijbenen.
De nieuwe versie van Android, 4.4 KitKat, heeft een aantal grote veranderingen ondergaan. Naast het uiterlijk dat wat kleine vernieuwingen heeft gekregen zijn de belangrijkste en meest gebruikte functies nog beter bereikbaar en is Android 4.4 nog eenvoudiger te bedienen en daarmee gebruiksvriendelijker dan ooit.
Met Android 4.4 komt een broodnodige verbetering van de totale omvang en het minimaal benodigde geheugen dat vereist is, om van Android 4.4 gebruik te kunnen maken met een efficienter gebruik van het werkgeheugen zonder een trage of “stotterende” ervaring wanneer je weinig geheugen tot je beschikking hebt op je apparaat of je geheugen bijna vol zit. Android 4.4 zal optreden tegen apps die veel RAM oftewel werkgeheugen vereisen, en is in staat om apps die normaal achter de schermen tegelijk gestart worden nu na elkaar te starten om deze vertraging of een “stotterende” ervaring te voorkomen.
Zoals er vandaag in de presentatie werd verkondigd, zal Android 4.4 kunnen draaien op apparaten met een geheugen van slechts 512 MB! Dat is een vrij grote afwijking van de voorgaande versies van Android Jelly Bean. Android 4.4 is door Google beter gestroomlijnd in de structuur van alle componenten van het geheugengebruik en requests, en men heeft een aantal nieuwe API’s geïntroduceerd.
Een API, oftewel een Application Programming Interface, is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API’s de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma’s. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld het galerijprogramma niet te weten hoe het een opgeslagen foto draadloos moet afdrukken via een WiFi-verbinding met je printer, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een “afdruk-API”.
De vernieuwingen zijn goed voor ontwikkelaars, maar zijn ook bruikbaar voor OEM’s zoals Samsung, LG en Sony om te gebruiken in hun apparaten.
De gebruikers van een Chromebook zullen ook profijt hebben van deze doorbraak om dat er beter omgegaan wordt met het gebruik van de beperkte beschikbare RAM, waardoor de Chromebook soepeler, sneller en vloeiender zal lopen. OEM’s kunnen zo ook de prestaties van hun apparaten verbeteren door het winnen van grafische cachegeheugen zoals in preventieve app killers, en het beter afstemmen van “out of memory” niveau’s voor bepaalde processen.
Ontwikkelaars hebben vanaf nu toegang tot deze nieuwe API’s die gemakkelijk in hun apps verwerkt kunnen worden, zodat de app weet dat een apparaat maar een beperkte RAM-geheugen heeft. Ook krijgen ontwikkelaars de beschikking over en toegang tot tools om hen te laten weten hoeveel geheugen en/of RAM hun app nodig heeft, zodat apps beter kunnen worden afgesteld om de prestaties en goede werking van de apps op een groter aantal Android apparaten te kunnen garanderen, en daarmee de gebruikerservaring van Android gebruikers nog verder te verrijken.
Andere verbeteringen binnen Android 4.4 zijn onder andere sneller multitasken en betere touchscreen respons, nog verder geïntegreerde Google Now en Google Search, die nu altijd aan staan en te activeren zijn door “Ok Google” te zeggen en daarna je vraag te stellen. Contactpersonen worden in 4.4 weergegeven in de volgorde van relevantie en als je gebeld wordt door een voor jou onbekend nummer zoekt Google met behulp van je locatie en Maps naar meer informatie van het bellende nummer. Sms berichten worden verder geïntegreerd met Google Hangouts en al je documenten zijn nog makkelijker te vinden op 1 plek, of ze nu op je interne geheugen zijn opgeslagen of in de cloud in bijvoorbeeld Google Drive. Android 4.4 maakt het ook makkelijker om draadloos via WiFi te printen. Ook is de mogelijkheid om via KitKat je tv op afstand te bedienen mits er een infrarood poort aanwezig is.
Ook het draadloos streamen van media gaat een stapje verder met Wi-Fi Tunneled Direct Link Setup (TDLS).
Verdere verbeteringen voor rijkere beeld- en vollere geluidsweergave zijn meegenomen in de nieuwe softwareversie. Het gebruik van Bluetooth 4.0 LE is uitgebreid in KitKat, zo dat meerdere apps Bluetooth 4.0 LE tegelijkertijd kunnen gebruiken om te kunnen communiceren met bijvoorbeeld je bluetooth speakers en je laptop. Er zit nu ook standaard de mogelijkheid in Android 4.4 om een opname van je beeldscherm te maken van bijvoorbeeld een draaiende app voor een instructievideo, iets wat voorheen alleen kon met een smartphone met root access een apps van derden. Als laatste melden we een ingebouwde stappen detector en teller.
Wil je nog meer weten over alle vernieuwingen van Android 4.4 KitKat, dan kun je onderstaande video bekijken:
Android heeft vanwege de omvang van het aantal Android versies door de jaren heen en de hoeveelheid verschillende telefoonfabrikanten en type toestellen gewoon niet de luxe van Apple’s iOS, waarbij slecht een handje vol hardware apparaten ondersteund moet worden en optimaal en stabiel moet draaien op alle apps binnen het besturingssysteem. Met deze stap binnen Android 4.4 heeft Google de deuren geopend voor ontwikkelaars van Android apps en is dit een stap in de goede richting en een stimulans voor ontwikkelaars om samen een nog betere gebruikerservaring en verfijnde Android ervaring te ontwikkelen dan we nu al kennen.
Dit is werkelijk een doorbraak van Google, die iedereen graag op zijn huidige toestel zou willen zien. Alhoewel Android 4.4 KitKat uitermate geschikt zou zijn voor oudere toestellen van 2 tot 4 jaar terug in de tijd, zullen de fabrikanten deze toestellen hoogst waarschijnlijk om commerciële redenen niet meer voorzien van nieuwe software updates. Voor de powerusers en tweakers onder ons, zoals bijvoorbeeld XDA developers, alleen maar een uitdaging om de bezitters en gebruikers van oudere toestellen hierin tegemoet te komen.
TechFreaksNL houdt het in ieder geval voor je in de gaten.
Welke recente apparaten van de grote fabrikanten uiteindelijk een update zullen ontvangen naar Android 4.4 KitKat is nog maar de vraag. De meesten van ons wachten nog op een update naar Android 4.3, die net gelanceerd is voor bijvoorbeeld de de HTC One en de Samsung Galaxy S4 en ook uitkomt voor de Galaxy S3 en de Galaxy Note II. Android 4.4 komt sowieso naar alle Nexus 4, 7 en 10 devices binnen de komende weken, alsmede de Google versies van de HTC One en Galaxy S4.
Ben erg benieuwd! Zou fijn zijn al dit gestroomlijnd stukje software ook naar mijn HTC One komt.
Gelekt zeker maar een officiële uitrol heeft zeker mijn voorkeur.
Performance winst is altijd fijn 🙂