Hello Moto… G!

Fabrikanten werken zo hard om hun producten van elkaar te onderscheiden dat ze vergeten waar het uiteindelijk om draait! Ze focussen zo hard op bepaalde bijzondere extra features die kenmerkend zijn voor hun toestellen, en wat hun smartphone (lijn) uniek maakt. Vaak wordt ook in de reclame campagnes benadrukt wat er zo speciaal is aan de smartphone voor de consument. Maar wat het allerbelangrijkste is voor ons, de gebruikers, is de daadwerkelijke ervaring van het gebruik van het apparaat. En daar slaan fabrikanten doorgaans de plank (gedeeltelijk) mis.

Motorola is al jaren uit het beeld als mobiele speler op de markt in Nederland en Europa. Maar in de VS zijn ze nog steeds erg actief en sinds 2011 is Motorola ook eigendom van Google, wat resulteerde in de VS tot de succesvolle verkoop van de zeer populaire Moto X. Wij hielden Motorola zijdelings wel in de gaten omdat ze elk jaar weer kwamen met nieuwe Android toestellen voor de Amerikaanse markt, maar onze nieuwsgierigheid werd afgelopen zomer gewekt door de Moto X, een midrange Android smartpnone die in augustus 2013 werd gelanceerd.

Moto X

Wat de Moto X zo speciaal maakt is niet de indrukwekkende lijst met hoge specs van het toestel of speciale extra functies en features, dat het toestel onderscheid van de rest. De Moto X slaagt waar zoveel andere telefoons falen, op het verstrekken van een samenhangende en een uitstekende algehele gebruikerservaring.

De Moto X zit goed in elkaar en voelt gewoon goed om vast te houden. De telefoon is verrassend klein in vergelijking met de meeste huidige Android smartphones, maar in de relatief slanke behuizing zit toch een 4,7 inch 720p Amoled scherm met goede kijkhoeken en een pixeldichtheid van 316 ppi, niet slecht! Door het toepassen van smalle randen aan de zijkant van het scherm en een ronding in de achterzijde is er een goede balans tussen het schermformaat en het comfort in de hand.
Door het gebruik van Android 4.2.2 en een update naar 4.3 resulteert dit in een goede gebruikerservaring. Verder is de Moto X voorzien van Gorillaglas, een Motorola X8 1,7GHz dual-core processor (gebaseerd op een Snapdragon S4 van Qualcomm), 2 GB werkgeheugen, een intern geheugen van 16 en 32 GB en een 2200 mAh batterij. Voor het maken van foto’s en HD film is de Moto X voorzien van een 10 megapixel camera achterop en 2 megapixel aan de voorzijde. Wat ook opvalt aan de Moto X is de vergaande integratie van Google Now in de Moto X. Het toestel zou altijd wakker zijn en Google Now is te activeren door “Ok Google Now” te zeggen. Iets wat we tot dusver alleen terug vinden in de nieuwe smartphone van Google, de Nexus 5.


PWat de Moto X onderscheidt van de rest in smartphone land is de mogelijkheid om je Moto X geheel te “customizen” naar je eigen persoonlijke smaak en dat maakt je smartphone ineens heel individueel en apart van de rest! Sommige doelgroepen, zoals de jongere generatie, zien de Moto X als een fashion statement of een uiting van zelfexpressie naar de rest van de wereld. Zo kun je online bij Motorola in de VS bij je bestelling zelf je Moto X samenstellen, en zelf kiezen uit 18 verschillende kleuren voor de achterkant, zwart of wit voor voorzijde, verschillende accentkleuren voor de power- en volumeknoppen en de rand van de cameralens, en is het zelfs mogelijk om een aangepaste gegraveerde boodschap in de achterzijde te laten verwerken. Er zou zelfs voor de liefhebbers een aantal varianten met houten backcovers te selecteren zijn in de loop van het jaar.

Houten Moto X

Het is een fris idee dat inspeelt op het gevoel van individualisme van de consument en om iets unieks in handen te hebben, wat een succes blijkt te zijn bij vele Amerikaanse smartphone shoppers. Tot onze grote spijt kwam de Moto X niet naar Nederland.

De Moto G is de opvolger van de Moto X die in tegenstelling tot de Moto X wel naar Europa zal komen, als we kijken op de website die speciaal voor de Moto G gemaakt is. Zoals daar te zien is zullen we na de persconferentie die op 13 november wereldwijd zal worden uitgezonden meer weten.

Er zijn nog geen duidelijke afbeeldingen gelekt waarop de Moto G te zien is. Maar we vermoeden dat de Moto G veel zal lijken op de Moto X. Wel zijn de specs van de Moto G al gelekt zoals op een foto te zien is. Zo zal de Moto G beschikken over een 4,5 inch IPS scherm met een resolutie van 1280 x 720 en een pixeldichtheid van 329 ppi. De Moto G zal draaien op een 1,2 GHz quad-core Snapdragon Pro-chipset (welke weten we nog niet zeker) en aan de achterzijde zit waarschijnlijk een 5 megapixel-camera die 720p kan filmen en een 1,3 megapixel camera aan de voorzijde voor selfies en videobellen. Er is een intern geheugen van slechts 8 GB en wel Bluetooth 4.0 LE. Om hierover te beschikken moet de Moto G draaien op Android 4.3, maar waarschijnlijk zal het niet lang duren voordat ook dit toestel een update ontvangt naar Android 4.4 KitKat.

Moto G specs

Wederom is de nieuwe Moto geen uitblinker als je naar de specs kijkt, en lijken de specs zelfs minder te zijn dan die van de Moto X, waarmee de Moto G een instapmodel zou kunnen zijn bij de herintroductie van Motorola op de Europese markt. Het concept van de personalisatie van de Moto X dat in de Moto G ook beschikbaar zou kunnen zijn, is voor Europa geheel nieuw in de markt, wat een goede binnenkomer in Europa zou zijn voor Motorola! We hopen dan ook dat we de Moto G daadwerkelijk tegen zullen komen op de Nederlandse markt mét alle voordelen van de Moto X én alle mogelijkheden voor personalisatie.

1 Trackback / Pingback

  1. Opkomst modulaire smartphone! | TechFreaksNL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*