Opkomst modulaire smartphone!

Het klinkt heel erg logisch!
Als ik kijk naar het huidige smartphone en phablet aanbod, is het altijd zo dat je op een bepaald vlak concessies moet doen als het gaat om de specificaties en/of vormgeving. Hier komt wellicht in de nabije toekomst verandering in.

De 25-jarige Dave Hakkens studeerde afgelopen zomer af aan de Design Academy Eindhoven met zijn afstudeerproject Phonebloks, gebaseerd op een smartphone opgebouwd uit verschillende modules, die je zelf kunt samenstellen.

Oorsprong idee PhonebloksDave Hakkens kwam op het idee toen de zoomlens van zijn camera kapot ging, en hij er van baalde dat de rest van de camera nog prima werkte. Als 1 onderdeel van een elektronisch apparaat het begeeft zijn wij in de hedendaagse samenleving geneigd of aangewezen om een vervangend apparaat aan te schaffen. Zo is dat ook met de mobiele smartphone, elke 2 jaar koopt de doorsnee Nederlander een nieuwe smartphone in combinatie met een verlenging of nieuw mobiel abonnement.

Meestal kopen we een nieuwe, omdat de oude dan specifieke mankementen of slijtage vertoont, of omdat bepaalde onderdelen verouderd zijn, zoals de snelheid (processor), de kwaliteit van het display of de camera beter zijn geworden. Wat houdt het concept Phonebloks van Dave Hakkens nou precies in?

Phonebloks
Het werd al de “LEGOphone” genoemd.
Dave Hakkens kwam met een revolutionair concept dat de smartphone industrie wereldwijd op z’n kop zet met een idee dat van Nederlandse bodem komt.
PhonebloksDe modulaire smartphone bestaat uit een centraal moederbord/basis onderdeel waarop diverse losse bouwstenen worden geklikt of geschoven om zo je eigen smartphone te kunnen samenstellen. Zo kun je je smartphone naar persoonlijke wens optimaliseren met de voor jou belangrijke functies en high end onderdelen en andere functies standaard houden of zelfs weglaten. Als er een onderdeel verouderd is of niet meer naar behoren werkt heb je de mogelijkheid om dit onderdeel afzonderlijk te vervangen.

De duurzaamheid van je smartphone zou zo veel langer zijn omdat je niet meer alles ineens hoeft te vervangen. Dit zou uiteindelijk ook beter moeten zijn voor het milieu. In essentie is de “blokjestelefoon” hét middel om massaconsumptie (en verspilling) terug te dringen.

Phonebloks is Modulair, Open Source (iedereen kan en mag ontwikkelen voor het Phonebloks concept), Ontworpen voor duurzaamheid en Voor iedereen!

Het is de bedoeling dat je in de “BlokStore” je smartphone zelf samenstelt of losse blokken kunt bestellen om ze te vervangen. Er wordt gedacht aan een samenwerking met alle grote merken. Zo zou je bijvoorbeeld je eigen processor kunnen kiezen van bijvoorbeeld Qualcomm of Intel en je speakers naar keuze van bijvoorbeeld Bose, Harman Kardon, B&O of Beats by Dre. Voor de camera wordt gedacht aan een samenwerking met Sony, Samsung en Canon.

Wat ons aanspreekt is de vrijheid van keuze in onderdelen, de duurzaamheid en de eenvoud van het concept. De vraag is natuurlijk als je gaat produceren in losse blokken, wat voor effect dit uiteindelijk heeft op het formaat van de blokjestelefoon. De huidige fabrikanten en OEM’s van onze smartphones maken een design, waarin alle onderdelen die ze massaal voor dat type device bestellen en verwerken in een zo compact mogelijk jasje. Naar verwachting zal de modulaire smartphone in eerste instantie iets groter en dikker kunnen zijn dan de bestaande standaard modellen. Maar dit zal in de toekomst wellicht weer kleiner en kleiner worden als het verder door ontwikkeld wordt.

Je kunt je voorstellen dat niet iedereen zo razend enthousiast over Phonebloks zal zijn als de consumenten zoals jij en ik. Met de komst van een smartphone met een langere levensduur zou de hele mobiele smartphone industrie en wellicht in de toekomst ook van andere elektronische producten drastisch kunnen veranderen. Hier zullen grote fabrikanten zoals bijvoorbeeld giganten als Samsung en Apple niet warm voor lopen. Ook is de vraag of een leek zelf wel goed en makkelijk met de juiste keuze en combinatie van onderdelen een goed werkende smartphone kan samenstellen. Ook de techniek achter hoe de modulaire smartphone moet gaan werken is nog een vraagteken. Alle componenten worden in het concept op het moederbord geklikt of geschoven, maar hoe komt de juiste informatie van het ene onderdeel bij het juiste andere onderdeel?

Omdat Dave Hakkens zelf aangeeft niet over de technologische capaciteiten te beschikken om dit idee verder te kunnen ontwikkelen, is hij daarom een campagne begonnen op internet om zoveel mogelijk aandacht te vestigen op en interesse te wekken in zijn concept om zo een Phonebloks Community op te bouwen. Een community bestaande uit enthousiaste consumenten, sponsoren, ontwikkelaars, onderzoekers en fabrikanten. Phonebloks is de afgelopen 2 maanden regelmatig in het nieuws via tv en internet media en tech blogs, maar ook via het crowdspeaking forum Thunderclap zou met behulp van social media als Facebook en Twitter een social media blast georganiseerd worden die op 29 oktober jl. massaal het internet zou moeten overheersen met de volgende tweet:

“Show the world we want a phone worth keeping! #Phonebloks”

Dit nieuws heeft ook grote mobiele fabrikanten bereikt zoals Motorola in de VS. Motorola is sinds 2011 eigendom van Google en blijkt zelf sinds een jaar ook bezig te zijn met het concept en de ontwikkeling van een modulaire smartphone. Eerder dit jaar kwam Motorola al met hun Moto X smartphone met een pure Google ervaring en het bijzondere aan deze smartphone was dat dit de eerste “customizalbe” smartphone is waar je het uiterlijk compleet kan personaliseren met 250 verschillende kleurcombinaties. Maar dit betrof dus alleen het uiterlijk, niet het innerlijk. De Moto X is alleen in de VS te koop, maar binnenkort waagt Motorola de stap weer naar Europa met de goedkopere versie van de Moto X, de Moto G. Wil je hier meer over lezen klik dan hier. Hieronder een voorbeeld van een modulair smartphone concept waar ze bij Motorola mee bezig zijn.

Motorola Ara concept

Motorola heeft Dave Hakkens uitgenodigd om naar Californië in de VS te komen en een samenwerking aangeboden voor de ontwikkeling van de modulaire telefoon van Motorola in het Motorola Ara project. Dave Hakkens heeft echter aangegeven onafhankelijk te willen samenwerken aan het project van de modulaire telefoon onder naam van Phonebloks. Dave Hakkens wil Phonebloks tot een steeds groter groeiende community maken, bestaande uit enthousiaste consumenten, producenten en ontwikkelaars en zich blijven bezig houden met crowdfunding om de ontwikkelingen financieel in stand te houden. Motorola zal de technische ontwikkeling op zich nemen en deze winter nog een developer kit voor fabrikanten en ontwikkelaars met tools uitbrengen voor de verdere ontwikkeling van prototypes van modules voor de blokjestelefoon.

Motorola Project Ara Moldulaire smartphone

Aankomende zaterdag 23 november is TechFreaksNL aanwezig op de BrightDay #2, waar Dave Hakkens een presentatie zal houden over zijn Phonebloks concept en de samenwerking met Motorola en Google om zijn idee verder uit te werken en te realiseren. Ben je zelf ook nieuwsgierig en wil je meer weten over de ontwikkelingen van Phonebloks en Motorola? Hou dan onze website in de gaten of kom ook naar de BrightDay #2 in Amsterdam, er zijn nog kaarten beschikbaar. Meer informatie over wat je zoal tegen komt op BrightDay #2 vind je hier en online kaarten bestellen kan hier!

Kijk hieronder nog naar een eerder interview met Dave Hakkens in De Wereld Draait Door:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*