Welke smartphone wil jij dit jaar hebben? De Samsung Galaxy S5, de Sony Xperia Z2 of de HTC One M8?

Als je net als velen of gewacht hebt op de lang verwachte nieuwe high-end smartphones van de grote merken, of eindelijk weer een nieuwe smartphone mag gaan uitzoeken omdat je abonnement weer afloopt en je kan switchen of verlengen, dan sta je momenteel waarschijnlijk voor een moeilijke keuze.

De ontwikkelingen binnen de mobiele telefonie en dataverkeer, alsmede de technische innovatie van de hardware hebben de afgelopen jaren niet alleen wereldwijd, maar ook binnen Nederland niet stil gestaan. Zo zijn we binnen enkele jaren van processoren met slechts een enkele kern naar dual-core en quad-core processoren gegaan, die inmiddels verder door ontwikkeld zijn naar nog snellere quad-core processoren gegaan. Er zijn zelfs al octa-core processoren maar die kunnen tot nu toe geen 4G/LTE netwerken aan en daarom zien we die nu nog niet in Nederland.
Het werkgeheugen is ook flink gegroeid. Waar tot zo’n 5 jaar geleden 512 MB werkgeheugen normaal was en je in oktober 2009 met bijvoorbeeld de HTC HD2, die een werkgeheugen van 1 GB had, een beest van een telefoon in je bezit had, is dit de laatste jaren ook gegroeid naar een standaard van 2 GB en zijn er inmiddels een paar toestellen met zelfs 3 GB aan werkgeheugen. Momenteel komen vanuit het Chinese ZTE de eerste berichten al binnen dat ze in China de eerste smartphones al voorzien van 4 GB aan RAM geheugen! Ook het interne en uitbreidbare geheugen groeit. High-end smartphones hebben tegenwoordig minimaal 16 of 32 GB aan intern geheugen, met uitzonderingen van 64 en 128 GB. Meestal zijn ze voorzien van de mogelijkheid om de geheugencapaciteit extern uit te breiden door middel van een microSD geheugenkaart tot 64 of zelfs 128 GB.

Ook onze mobiele netwerkproviders zitten niet stil en nemen technieken uit Zuid-Korea en de VS over, waar 4G en LTE al een aantal jaren beschikbaar zijn. Sinds 2007 gebruiken we naast 2G, zoals Edge met snelheden tot 384kbps, ook 3G, zoals UMTS met snelheden tot 2 MB/s, en 3,5G, wat we beter kennen als HSDPA met snelheden tot 14 MB/s. Sinds vorig jaar zijn we ook in Nederland bezig met de uitrol van het supersnelle 4G en hebben sommige netwerken, zoals KPN, al een volledige landelijke dekking en worden er 4G abonnementen aangeboden met snelheden 25 tot 50 MB/s. Hier moet je dan natuurlijk wel een 4G geschikte telefoon voor hebben. Die zijn er de afgelopen anderhalf jaar dan ook in Nederland, die sindsdien al verkocht werden als 4G ready.

De techniek staat dus niet stil en langzaam aan worden de smartphones die we dagelijks gebruiken meer en meer kleine handheld computers met onderhand bijna net zoveel rekenkracht, snelheid en opslagruimte als onze PC’s en laptops thuis. Maar wanneer raakt de technologische ontwikkeling een soort van plafond? En in hoeverre zijn er nog wensen en innovaties in de smartphone industrie die er echt toe doen? Ik heb het gevoel dat we de laatste jaren zo’n snelle ontwikkeling hebben meegemaakt dat we dit plafond voor nu zo’n beetje hebben bereikt. Elk jaar een iets snellere processor, hogere resolutie scherm, meer megapixels en meer RAM geheugen. Wanneer is het meer dan voldoende en wat dan?

Dat zien we ook terug in de pas geïntroduceerde smartphones die de vorige generatie high-end smartphones moet opvolgen. De grote fabrikanten (OEM’s) gaan hier allen anders mee om. De één probeert met innovaties te komen die het gebruiksgemak voor bepaalde doeleinden verhoogd of met “handige” nieuwe extra functies als gimmick of verkooptruc. De ander komt met kleine verbeteringen en vernieuwingen in uiterlijk en/of in de hardware. De veranderingen ten opzichte van vorig jaar zijn minimaal.

Samsung Galaxy S5
Galaxy S5 voor- en achterkantSamsung komt zo met een heuse hartslagmeter aan de achterzijde van haar nieuwe Galaxy S5, maar is dit nou werkelijk functioneel in praktijk? Waar Samsung vorig jaar nog een apart model uitbracht voor gebruik in ruiger terrein is de S5 gewoon ip67 stof- en waterdichtheid. In combinatie met de verbeterde S Health applicatie moet de S5 ook je sport companion zijn in tegenstelling tot de S4 Life companion. Verder heeft de Galaxy S5 net als de Apple iPhone 5s een vingerafdrukscanner, waar je in tegenstelling tot bij de iPhone niet je vingertop op moet leggen maar overheen moet vegen. De eerste indruk is dat dit minder goed werkt als bij de iPhone 5s. De Galaxy S5 is voorzien van een goede 16 megapixel camera met een supersnelle autofocus, helaas zonder optische image stabilisatie (OIS). Je kunt met de camera aan de achterzijde ook in 4K filmen. Het scherm van de S5 wederom een super AMOLED scherm van Samsung, maar van 5″ vergroot naar 5,1″! Helaas nog steeds “slechts” Full HD met 1920 x 1080 pixels, wat een ppi van 432 oplevert. Dit is tegen alle verwachtingen en speculaties van een 2K scherm in. De S5 heeft een 2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 quad-core processor. Het werkgeheugen is echter blijven steken op de standaard van vorig jaar, namelijk 2 GB. De vraag is waarom als de Samsung Galaxy Note 3 al wel over 3 GB beschikt? Intern geheugen is er in 2 smaken van 16 en 32 GB. De accu is vergroot naar een redelijke 2800 mAh, die samen met het verbeterde powermanagement van Samsung moet zorgen voor een verbetering van de accuduur. Het uiterlijk is nagenoeg hetzelfde vergeleken met de S4, nog steeds van plastic, met chrome randen rondom maar dan net iets anders. Het grote verschil zit ‘m in de achterzijde die voorzien is van een licht glanzende rubberachtige kunststof achterkant met een putjes patroon, vergelijkbaar met dat van de Nexus 7 2012 tablet. De S5 is verkrijgbaar in Charcoal Black, Shimmery White, Electric Blue en Copper Gold. Of je vindt het mooi of je vindt het helemaal niks! De vraag is of het de upgrade voor jou persoonlijk waard is als je vanaf een Galaxy S4 naar een S5 zou gaan. Wil je meer lezen over de Samsung Galaxy S5, kijk dan hier.

Samsung Galaxy S5  kleuren

Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z2 zwartSony is al sinds de introductie van de Xperia Z leider in de ontwikkeling van waterdichte smartphones en tablets. Sony staat bekend om haar gebruik van hoogwaardige materiaal en superieure design, bouwkwaliteit, strak en stijlvol vormgegeven. Ook de nieuwe Xperia Z2 is net zijn voorganger ip58 stof- en waterdicht. Dit houdt in dat je de telefoon onderwater kunt gebruiken in zoet water op minimaal 1,5 meter diepte voor 30 minuten. De waterdichtheid is dus nog altijd beter dan die van de Samsung Galaxy S5, die je slechts tot 1 meter onder zoet water kunt houden,in tegenstelling tot de stofdichtheid die beter is bij de S5 dan bij de Z2. Waar jij persoonlijk meer waarde aan hecht is wederom persoonlijk, waterdichtheid lijkt mij belangrijker dan stofdichtheid.

Sony Xperia Z2 is waterdicht!

Sony heeft zich met de Xperia Z2 meer gericht op wat cruciale punten van kritiek bij de Xperia Z en Z1 en geprobeerd om die te verbeteren. Grootste struikelblok voor mij persoonlijk bij de voorgaande Xperia Z1 waren de slechte kijkhoeken van het scherm en de kleuren waren mij persoonlijk te flets. En als laatste de camera. Ondanks dat het een 20,7 megapixel camera was met een G lens met 27 mm groothoek waren de resultaten in situaties met minder licht niet zo goed als verwacht.
Sony heeft in de nieuwe Xperia Z2 een ander en nieuw type beeldscherm toegepast, een Full HD TRILUMINOS™ IPS LCD display met 16.777.216 kleuren en een resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat neer komt op 424 ppi. Als je de schermen naast elkaar houdt van de Z1 en Z2 zie je duidelijk de verbeteringen, de kleuren zijn veel levendiger en ondanks dat het een IPS LCD scherm is lijken de kleuren meer te neigen naar AMOLED door de toepassing van LIVE color LED. De zwart waarden die dit scherm haalt zijn vele malen beter dan een standaard super LCD scherm, zwart lijkt echt zwart te zijn. Kijken naar de foto’s en video’s op de Z2 is een waar genot! Prachtige kleuren gewoon. Ook de kijkhoeken zijn ditmaal goed. De camera schijnt ook te zijn aangepakt, ondanks dat het wederom dezelfde 20,7 megapixel camera is, met een G lens met 27 mm groothoek, blijkt uit de eerste beelden die met de camera gemaakt zijn en reeds online gedeeld zijn dat de kwaliteit beter is.
Met de Xperia Z2 kun je ook in 4K filmen en ook in Full HD met een framerate van 60 fps. De Z2 kan ook in slow motion filmen met TimeShift video, je kan ook achteraf met TimeShift handmatig een gedeelte van de video in slow motion instellen en laten afspelen. De camera heeft de meest uitgebreide lijst met opties en instellingen voor foto en video.

Xperia Z2 stereo speakers en LEDVerder heeft Sony het geluid verbeterd van de Z2 ten opzichte van haar voorganger door de Z2 te voorzien van stereo speakers aan de boven- en onderzijde van het display, aan de voorzijde dus! En ondanks dat deze smartphone stof- en waterdicht is komt er een verbluffend goed geluid uit! Ondanks dat de Z2 een groter display heeft en stereo speakers zijn de afmetingen minimaal toegenomen ten opzichte van de Z1, te verwaarlozen dus. De Sony Xperia Z2 is voor zien van een 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 quad-core processor, 3 GB RAM werkgeheugen, 16 GB intern geheugen uitbreidbaar met microSD, Android KitKat 4.4.2 en een dikke 3200 mAh accu, die niet te verwijderen is. Verder is de Sony Xperia Z2 voorzien van handige “gesture” functies, zoals 2 keer kloppen op het beeldscherm om de telefoon te ontgrendelen en een smart stay functie die het display aanhoudt zolang je er naar kijkt.

Bij de Xperia Z2 wordt door Sony ook een noise cancelling headset meegeleverd voorzien van microfoontjes die het omgevingsgeluid opnemen en doorgeven aan de Z2 die vervolgens het omgevingsgeluid verwijderd zodat je optimaal en ongestoord kunt genieten van je muziek.
Extra functies die echt handig zijn en niet onder de categorie gimmicks of verkooptrucs onder het mom van innovaties. De Z2 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en paars. Of de Xperia Z2 bij jou persoonlijk in de smaak valt is de vraag, hou je van hoekig en een strak design, dan is dit zeker een smartphone om te overwegen!

Xperia Z2 kleuren

HTC One M8
HTC One M8Ook HTC introduceerde afgelopen week op 2 continenten haar nieuwe high-end smartphone de nieuwe HTC One M8, de opvolger van de succesvolle HTC One M7 van 2013. HTC koos er om te wachten tot na de grote mobiele telefonie beurs, de MWC in Barcelona, en de introductie op een eigen evenement tegelijkertijd in New York en Londen aan de wereld bekend te maken. De HTC One M8 lijkt op de M7 maar is groter, doordat het scherm formaat van 4,7″ naar 5″ is gegaan. Het toestel is net als de 2 concurrenten hierboven voorzien van een Full HD scherm met 1920 x 1080 pixels en maakt gebruik van een super LCD scherm met prachtige en realistische kleuren en wit is echt wit. De pixeldichtheid van de M8 is lager dan dat van de M7 omdat het scherm groter is geworden, maar is met 441 ppi nog steeds het hoogste onder de nieuwkomers.
HTC heeft ook gesleuteld aan het uiterlijk van haar nieuwe smartphone. De randen waren bij de M7 van polycarbonaat en zijn bij de M8 van aluminium. De randen voelen hierdoor minder scherp aan en samen met de ronding van de achterzijde ligt het toestel hierdoor nog beter in de hand. De M8 is eveneens voorzien van dezelfde 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 quad-core processor als de Xperia Z2, 2 GB RAM werkgeheugen, 16 en 32 GB intern geheugen en een 2600 mAh accu, die niet te verwijderen is.

Een welkome verbetering is dat het interne geheugen dit keer wel extern is uit te breiden, omdat er nu aan de zijkant een mogelijkheid is voor een microSD geheugenkaart tot maar liefst 128 GB. Aan de bovenzijde zit nog steeds de power button en een infrarood poort voor het bedienen van je televisie. Ondanks dat de M8 niet meer is voorzien van Beats Audio heeft HTC het geluid van de M8 ten opzichte van de M7 enorm verbeterd. Het geluid uit de stereo front speakers met BoomSound gaat enorm hard, zuiver en is erg warm van klank. Naast de Xperia Z2 is het geluid net iets warmer. Dit komt waarschijnlijk door de waterdichtheid van de Z2 en door de iets dikkere behuizing van de M8. Het geluid van de M8 is naast het scherm in ieder geval een groot pluspunt!

De M8 draait net als de S5 en Z2 op Android KitKat 4.4.2 en is daarnaast voorzien van de nieuwste versie van HTC’s Sense versie 6, dat wat cleaner is dan de vorige versies. HTC’s BlinkFeed voor al je social media en nieuws is weer aanwezig in Sense 6 maar is ditmaal makkelijk uit te schakelen mocht je hier niks om geven. Al met al klinkt het tot nu toe nog goed. Hou je van het maken van foto’s? En dan heb ik het niet over het maken van foto’s voor social media doeleinden, waar foto’s altijd automatisch worden verkleind en de kwaliteit dus achteruit gaat. Als fotograferen je ding is, dan is de nieuwe HTC One M8 wellicht toch niet de juiste keuze. HTC heeft er namelijk weer voor gekozen om haar nieuwe vlaggenschip te voorzien van haar ultrapixel camera met slechts 4 megapixels. De camera doet het vooral beter dan de meeste telefooncamera’s in omstandigheden met minder licht.
Toch wijkt de camera van de M8 af van de camera van de M7 van vorig jaar, omdat er nu een Duo Camera is toegepast. Naast de 4 megapixel camera met ultrapixeltechniek heeft HTC daarboven nog een 2 megapixel camera geplaatst die diepte informatie biedt. Met behulp van HTC Ufocus kan je achteraf in de afbeelding opnieuw de focus verleggen op iets of iemand in de foto. Verder zit er een 3D modus in die een 3D effect geeft aan de foto als je de M8 heen en weer beweegt tijdens het kijken naar de foto. De HTC One M8 is er in Gunmetal Grey, Glacier Silver en Amber Gold. Er gaan geruchten dat de kleuren rood en zwart later zullen volgen.

HTC One M8 kleuren

Voor welke smartphone ga jij dit jaar?
Dit is een moeilijke vraag, die alleen jij zelf kan beantwoorden.
Persoonlijk heb ik sinds Android jarenlang een HTC gebruikt en ben ik sinds 2 jaar weer overgestapt terug naar Samsung. Ik was tevreden met mijn Samsung Galaxy Note II, maar alleen omdat ik een leren achterkant heb weten te bemachtigen en de mogelijkheid van draadloos laden heb kunnen toevoegen. Als ik iets zou kunnen veranderen aan Samsung dan is het de keuze van hoogwaardigere materialen in plaats van alleen plastic. Bij normaal dagelijks gebruik ziet een Samsung er 9 van de 10 keer gehavend en lelijk uit, mijn toestellen zijn een uitzondering op de regel! De Samsung Galaxy S5 kan mijn interesse maar niet wekken. De verwachtingen van de Galaxy S5 waren zo hoog, ook bij mij, dat de opvolger van de S4 mij is tegen gevallen. Mijn grootste teleurstelling was denk ik het feit dat het toestel wederom geheel van plastic is. Het voelt en oogt goedkoper dan een smartphone van aluminium. Met de komst van de HTC One M7 vorig jaar was ik onder de indruk van het design en het materiaal, maar ik vond de camera een minpunt. Ik hoopte dat de M8 dat dit jaar zou goed maken. De M8 ziet er echt mooi uit en zal het ook vast heel goed gaan doen. De HTC One M8 is namelijk een bijna perfect totaalplaatje op die ene misser na.. Wederom de camera! Daarom gaat mijn voorkeur als sinds de MWC in februari uit naar de Sony Xperia Z2 en dat gevoel is met de komst van de HTC One M8 alleen maar meer bevestigt. De drang naar een smartphone die degelijk in elkaar zit, hoogwaardige materialen zoals van aluminium en glas, strak design en stijlvol, en een beest van binnen!

Kies je binnenkort voor één van bovenstaande nieuwe hoogstandjes op smartphone gebied? Hoe dan ook zijn alle 3 smartphones zonder twijfel fantastisch op hun eigen manier en hebben hun goede en minder goede eigenschappen. Ze liggen alle 3 in de loop van april in de Nederlandse winkels, te beginnen met de HTC One M8 deze week!
Om het je makkelijker te maken zetten we de specificaties hieronder nog even voor je op een rij:

Specs M8 vs S5 vs Z2

Ga je voor één van deze toppers? Of wacht je op iets anders, zoals de LG G3, of heb je toch nog steeds stille hoop voor een metalen en luxere versie van de Samsung Galaxy S5? Of wacht je op de Apple iPhone 6? We zijn erg benieuwd.

M8vsS5vsZ2

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*