De evolutie van de Samsung Galaxy S & onze eerste indruk van de Galaxy S5!

Gisteren werd door Samsung tijdens de Mobile World Congress in Barcelona de nieuwe Galaxy S5 bekend gemaakt. De vijfde generatie in de Galaxy S lijn! Samsung liet gisteren trots weten dat er sinds de introductie van de eerste Galaxy S in 2010 wereldwijd tot nu toe ruim 200 miljoen Galaxy S smartphones verkocht zijn!

Het leek ons daarom leuk om even in grote lijnen de ontwikkeling en de verschillen tussen de 5 modellen te laten zien in de afgelopen 5 jaar.

De evolutie van de Samsung Galaxy S5

Evolutie Samsung Galaxy S

De Samsung Galaxy S5 is wederom gemaakt van hoogwaardig kunststof met chrome afwerking rondom de randen en een net niet matte kunststof backcover met een “dimple” patroon vergelijkbaar met de eerste Nexus 7 van Asus in 2012. De S5 ligt hierdoor beter in de hand en nog een voordeel is dat je minder vingervlekken ziet op de achterzijde.

De Galaxy S5 heeft met 5,1″ Full HD super Amoled scherm met 1920 x 1080 pixels. Een net iets groter scherm dan de S4, wat de S5 een perfecte smartphone maakt als je de Galaxy Note series net iets te groot vindt. Het scherm van de S5 is in zonnig daglicht beter af te lezen dan zijn voorgangers doordat de S5 via lichtmeting de rendering van de weergave aanpast aan de omstandigheden en hoeveelheid licht.

Samsung Galaxy S5 goud

De Qualcomm Snapdragon 801 quad-core 2,5 Ghz processor van de S5 is iets getweaked en net een fractie sneller dan de Snapdragon 800. Het schijnt dat Qualcomm nog niet klaar is met haar nieuwe Snapdragon 805 processor. De S5 is in tegenstelling tot de Galaxy Note 3 niet voorzien van 3 GB maar 2 GB aan RAM geheugen, net als zijn voorganger de S4. Ondanks dat is de S5 erg “snappy”!

De S5 komt in een 16 en 32 GB versie. Bij de S4 bleek in praktijk dat 16 GB niet voldoende was. We vonden het dan ook een pluspunt dat de Galaxy Note 3 standaard uitkwam met minimaal 32 GB intern geheugen. Gelukkig is het geheugen altijd nog uitbreidbaar met een microSD geheugenkaart tot maximaal 64 GB.

De Accu is met 2.800 mAh groter geworden en daarnaast is de S5 voorzien van speciale software tweaks die bij een lage accucapaciteit de smartphone in een speciale batterij spaarstand brengt, waardoor het scherm in een zwart/wit modus komt en je slechts de belangrijke basis functies kan gebruiken met als resultaat dat je nog uren langer bereikbaar kunt zijn. Hoe dit in de praktijk uitpakt zal met de tijd duidelijk worden. De 2.800 mAh accu zou goed zijn voor 10 uur surfen op het mobiele internet met een 4G verbinding of 12 uur video playback.

Zagen we vorig jaar nog een Galaxy S4 en een Galaxy S4 Active, dit jaar is dat niet meer aan de orde. De Galaxy S5 is namelijk i67 stofdicht en waterdicht! Ondanks de ip67 certificering is de backcover nog steeds te verwijderen en de accu te verwisselen. Persoonlijk vind ik dit een groot voordeel. De USB 3.0 poort is voorzien van een beschermend klepje om water en stof tegen te houden. Esthetisch is het niet de mooiste oplossing, maar persoonlijk ben ik een voorstander van deze eigenschap die elke dure smartphone zou moeten bezitten. Gelukkig is Samsung ditmaal in de hype rond water- en stofafstotendheid van bijvoorbeeld de Xperia Z modellen van Sony meegegaan.

Ook wat de connectiviteit is de S5 sneller dan zijn voorganger met uitgebreide 4G en LTE support, inclusief high-speed Categorie 4 netwerken. Ook de snelheid via WiFi verbindingen is verbeterd dankzij 802.11ac MIMO support. Voor het downloaden van grote bestanden kan de S5 nog sneller downloaden met behulp van de Download Booster die je 4G verbinding en WiFi netwerk tegelijkertijd gebruikt om je bestanden nog sneller binnen te kunnen halen.

Aan de voorzijde zit een 2,1 megapixel frontcamera voor het maken van selfies, wat voldoende is, maar minder dan dat we bijvoorbeeld zien bij de Huawei modellen, die een 5 megapixel camera aan de voorzijde hebben.

Aan de achterzijde zit een 16 megapixel camera die in 300 milliseconden automatisch het beeld scherp stelt. Met de HDR functie kun je realtime in je camerazoeker zien hoe het resultaat van de foto wordt in tegenstelling tot zoals we tot nu toe gewend zijn dit achteraf pas te zien. Met Selective Focus kun je de focus vooraf en achteraf op 1 of meerdere punten in de foto leggen, bijvoorbeeld een persoon op de voorgrond en het uitzicht op de achtergrond. Hier kun je dus leuk mee spelen om het resultaat van je foto’s te optimaliseren. Mooie momenten kun je in bewegende beelden haarscherp vastleggen in 4K resolutie met 3840 x 2160 pixels. Om dit tot z’n recht te laten komen heb je wel een 4K televisie nodig, iets wat nog niet voor iedereen is weg gelegd.

Samsung Galaxy S wit

Ook aan betere beveiliging heeft Samsung gedacht, met Samsung Knox beveiligingssoftware, vooral gericht op zakelijk gebruik en een vingerafdrukscanner in de homebutton. Je kunt 3 vingerafdrukken inleren door in 8 stappen je vinger vanaf de onderzijde van het scherm verticaal over de homebutton te swypen. Dit is het antwoord van Samsung op de vingerafdrukscanner die we kennen van de iPhone 5s van Apple. Het verschil is dat je daar alleen je vinger op de homebutton moet leggen in plaats van swypen.

Met de komst van de wearables en de behoefte om gezonder en zelf bewuster te leven gaat Samsung met de S5 weer een stapje verder met haar S Health. Naast een stappenteller en een calorieën teller is de S5 aan de achterzijde ook voorzien van een hartslagmeter, deze is naast de flash onder de camera gesitueerd. Door je vinger enkele seconden en erop te houden meet de S5 je hartslag. In combinatie met een Samsung smartwatch, de Gear 2 of Gear 2 Neo, of de smart fitnessband, de Gear Fit, breng je heel gemakkelijk je gezondheid in kaart en kun je doelstellingen en fitness modi voor jezelf instellen. Het voordeel van de nieuwe lijn smartwatches en de fitnessband is dat je niet meer constant je smartphone bij je hoeft te dragen tijdens het sporten. De slimme horloges en de fitnessband werken ook onafhankelijk in het registreren van je prestaties. Naast een hartslagmeter en stappenteller kunnen ze ook je slaapgedrag monitoren. Voor de sportievelingen onder ons een perfecte combinatie met de Galaxy S5.

Glam Gear Fit, Gear 2 & Galaxy S5 Zwart

De S5 draait op de nieuwste versie van Android KitKat 4.4.2 en is voorzien van een licht vernieuwde versie van Samsung Touchwiz met rondere iconen en links van het eerste homescreen de My Magazine omgeving van Samsung, te vergelijken met een soort van Flipboard waar je alle belangrijke social media en news feeds van jouw keuze kunt integreren in een overzicht.

Maar je kunt als je dat niet wenst natuurlijk altijd nog de Android KitKat homescreen app downloaden vanaf onze website waardoor je een Nexus ervaring kunt hebben op je toestel en links van je homescreen Google Now zal vinden. Software tips en downloads vind je in onze rubriek Downloads.

Onze eerste indruk van de S5 is positief, maar of het de moeite waard is om over te stappen van een S4 naar de Next Galaxy, dat is persoonlijk. Ook blijft de Samsung Galaxy Note 3 een goede al dan niet de beste keuze voor de power user, mits het grote 5,7″ inch phablet formaat je niet tegen staat.

De Galaxy S5 komt in de volgende 4 kleuren Charcoal Black, Shimmery White, Electric Blue en Copper Gold. De Galaxy S5 zal naar verwachting over 6 weken rond 11 april in 150 landen in de winkels liggen. De S5 is inmiddels in Nederland online te pre-orderen! Dus als je niet kunt wachten…

Samsung Galaxy S5  kleuren

1 Trackback / Pingback

  1. Welke smartphone wil jij dit jaar hebben? De Samsung Galaxy S5, de Sony Xperia Z2 of de HTC One M8? | TechFreaksNL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*