Einde ondersteuning Windows XP nabij, wat nu?!

Einde XP support

Einde XP supportWindows XP-gebruikers moeten gaan kiezen volgende maand. Dan komt namelijk de uitgebreide ondersteuning van Microsoft te vervallen wat inhoud, dat er geen beveiligingsupdates meer worden gemaakt en uitgerold. Je loopt hiermee extra veel risico omdat de misbruikers van deze mogelijk lekkages simpelweg via reverse-enginering weten waar de zwakken stukken zitten. Windows 7 en daarmee zeer zeker ook Windows 8 en 8.1 zijn gebaseerd op het deels zelfde framework (NT versie) als Windows XP. De lekken in Windows 7 en 8.x zullen in veel gevallen ook in XP zitten.

Keuze

Als je zou willen upgraden binnen het Windows systeem zijn er 3 mogelijkheden

 • Windows Vista Service Pack 2 ondersteuning eindigt op 11 april 2017
 • Windows 7 Service Pack 1 ondersteuning eindigt op 14 januari 2020
 • Windows 8.1 ondersteuning eindigt op 10 januari 2023

Hier zijn de minimale systeemeisen en belangrijke informatie:

Windows Vista

Windows Vista

 • 1 GHz 32-bit of 64-bit processor.
 • 1 GB systeem-RAM.
 • Windows Aero geschikte grafische kaart met 128 MB videogeheugen.
 • 40 GB harde schijf met minstens 15 GB vrije ruimte.

Windows 7 Home Premium

Windows 7

 • 1 GHz 32-bit of 64-bit processor.
 • 1 GB systeem-RAM.
 • 16 GB vrije schijfruimte voor 32-bit, 20 GB voor 64-bits.
 • DirectX 9-compatibele grafische kaart.

Windows 8.1

Windows 8.1

 • 1 GHz of snellere processor.
 • 1 GB RAM voor 32-bit, 2 GB voor 64-bits.
 • 16 GB vrije ruimte voor 32-bits, 20 GB voor 64-bits.
 • Microsoft DirectX 9 grafische apparaat.

Geen Vista

Als we heel eerlijk moeten zijn adviseren wij niet om Windows Vista te gaan gebruiken. Zoals vele mogelijk weten is die versie toch niet de meest efficiënte gebruiker van het interne geheugen en zijn de gemiddelde XP machines niet erg goed in staat Vista te gebruiken. Daarbij wordt hij officieel ook niet meer verkocht maar een lokale computerwinkel of marktplaats is prima om een versie aan te schaffen.

Windows 7

Windows 7 is naar mijn idee op dit moment de meest prettige versie van Windows en overal waar ik Windows draai (laptop en desktop) is 7. Zeker met de mogelijkheid om het te installeren van een USB stick wat je zelf aan de hand van de DVD of ISO van Windows 7, een USB stick van minimaal 4GB. Dit kan onder andere met dit tooltje van Microsoft zelf. Grote voordeel ten opzichte van Windows Vista is toch wel de manier van geheugen gebruik en de ondersteuning van ontzettende veel drivers voor allerlei interne en externe hardware waardoor ook iemand met niet al te veel kennis zijn pc of laptop op een degelijke manier kan installeren.

Windows 8.1

Deze installatie opties en andere voordelen van Windows 7 vindt je ook in Windows 8 en 8.1. Wederom is er vaak bij een upgrade een groot deel van het framework afkomstig van de voorganger echter vaak verder door getest, getweaked en verbeterd. Wel zul je moeten wennen aan de manier van gebruiken. Het meest bekende gemis is vooral de startknop. Deze is geheel verwijderd bij Windows 8. Er zijn verschillende manieren om hem terug te krijgen via allerlei tweaks en programmas. Wat 8 vooral is, is wennen. Ze hebben met deze versie een goede gooi willen doen om tablets, telefoon, laptops en werkstations dichter bij elkaar te brengen maar of ze hier in geslaagd zijn is nog maar de vraag. Door de grote tegels op de plek waar eerder je vertrouwde desktop was te vinden is het gebruik en openen van programma’s behoorlijk op zijn kop gezet. Persoonlijk snap ik dit voor mobiele devices met touchscreen wel maar voor een alledaagse laptop of game pc is het anders.

Windows 9 (Threshold)

De versie die we nog niet eerder hebben genoemd want deze is nog niet beschikbaar, is wachten op Windows 9 (zoals deze vermoedelijk gaat heten). Threshold is de code naam van deze nieuwe versie van Windows die we in april 2015 mogen verwachten aldus blogger Paul Thurrott. Dit is minder dan 3 jaar na de eerste versie van Windows 8. Dit schreef hij in januari op zijn blog.
Windows 9

In deze ongeboren telg zou weer een desktop zitten aldus de geruchten. Het lijkt er op dat Microsoft heeft geluisterd naar zijn gebruikers als we dit moeten geloven. Dit zal dan in de vorm van 2 versies gaan of een mogelijkheid om de tiles (Metro) te activeren op een tablet of ander touchscreen device. Of er een Upgrade beschikbaar zou zijn vanaf Windows 7 is vooralsnog onduidelijk maar vanaf Windows 8 zal zeker beschikbaar zijn. Met 9 zal je dus vermoedelijk de voordelen van Windows 8 en de voordelen van Windows 7 gecombineerd kunnen gebruiken.
Er wordt verwacht dat Microsoft meer van de toekomstige lijn zal prijsgeven tijdens Build 2014 wat aankomende 2 tot 4 april gehouden gaat worden in “The Moscone Center” in San Fransisco. Op dit jaarlijkse developers evenement zal voornamelijk nieuwe informatie getoond worden over Windows Phone en de Xbox dit jaar maar belangrijk nieuws over Windows wordt ook verwacht.

Build 2014 logo-578-80

Laat ons weten wat je nu gebruikt en wat jij zou adviseren!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*