De Blackphone, de privacy vriendelijke Android smartphone!

Blackphone

Er wordt al enige tijd over gesproken en na de laatste privacy affaires in het nieuws is dit voor mensen die hun privacy op prijs stellen een stap in de goede richting. De Blackphone, gericht op de veiligheid en privacy.

Blackphone

Afgelopen maandag werd de Blackphone gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. De bouwer, het Spaanse Geeksphone, inmiddels bekend door de nieuwe Revolution, dat Firefox en Android samen brengt, is een samenwerking aan gegaan met een aantal makers van veilige apps en diensten op Android. Dit zou moeten voorkomen dat er partijen als de NSA en ander nieuwsgierigen nog mee kunnen kijken.
Silent Circle is verantwoordelijk voor alle communicatie en SpiderOak pakt zijn deel met de veilige cloudoplossing die zij bieden. Het voordeel voor een groot deel van onze lezers is het opmerkelijke nieuws dat KPN zich als partner heeft aangesloten. Dit betekent dat we in Nederland en België het toestel binnenkort in de schappen kunnen verwachten voor een prijs rond de 450 euro. Deze prijs is gebaseerd op de prijs die je online betaald via de eigen website van Geeksphone. Voor onze zuiderburen zal het toestel via provider Base aangeboden worden.

het privacy veilige toestel komt er aan!

De levering via de officiële website wordt verwacht in juni omdat het toestel op dit moment alleen nog maar te pre-orderen is. Wanneer het toestel hier in de schappen zal liggen is nog onduidelijk maar dit zal naar verwachting rond juli of augustus kunnen zijn.

Specificaties

De Blackphone beschikt over een 4,7 inch HD display met een resolutie van 1280 x 720 pixels en heeft een 2 GHz quad-core processor onder de kap (mogelijk een Intel Merrifield Z3480). Verder heeft het 2 GB RAM geheugen en 16 GB opslagruimte. Ook op verbindingsniveau is het veilige toestel goed bij. Het is een LTE en HSPA+ compatible device voor een snelle 4G internetverbinding. Aan de achterzijde tref je een 8 megapixels camera aan en de voorzijde een 1,3 megapixels variant.
Op software gebied zijn ze ook bij de tijd. Het toestel draait op PrivateOS, gebaseerd op Android 4.4 zodat de modernste varianten van veiligheids- protocollen gehanteerd kunnen worden. Dit zorgt er voor dat de extra privacy opties goed en betrouwbaar moeten zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om per app de rechten in te delen en is beveiligd tegen WiFi-tracking. Wanneer bekende WiFi access point buiten bereik zijn schakelt de software de WiFi geheel uit.
Android vs PrivateOS
De apps worden 2 jaar geheel ondersteund echter is er onbekend wat er na deze periode moet gebeuren om alles te kunnen blijven gebruiken. Geeksphone geeft zelf aan dat de software en standaard apps meer dan 500 euro waard zijn dus het zou zo maar eens kunnen gebeuren dat je na 2 jaar de licenties moet verlengen en je nogmaals in de buidel moet tasten om gebruikt te maken van het toestel. Dit hebben we nog niet eerder gezien in de mobiele wereldmarkt, zelfs niet bij Microsoft met hun licentie cultuur.

Conclusie

Al met al denk ik niet dat er een hele grote markt zal zijn voor dit type toestel maar ik denk ook niet dat GeeksPhone zich daar op richt. Het zijn in ieder geval ambitieuze stappen naar een veiliger mobiel en digitaal leven en hopelijk zet dit een trend voor andere fabrikanten om zich hiermee meer bezig te houden.
Ik ben erg benieuwd wie de eerste zullen zijn die je rond ziet lopen met deze privacyvriendelijke rechterhand.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*