12 Internet primeurs op een rij

Wanneer werd de eerste e-mail verzonden, en wie was de afzender? Wat was de eerste advertentie die ooit getoond werd op een webpagina? Hoe zit het met de eerste foto geüpload naar het Internet?

Hier zijn 12 beroemde Internet mijlpalen die grondlegger zijn van het huidige internet en “het Internet” geschiedenis gemaakt hebben.

1. E-mail

Eerste emailDe eerste e-mail werd verzonden door Ray Tomlinson naar zichzelf in 1971. De inhoud van de eerste e-mails zijn in de vergetelheid geraakt maar zullen ongeveer een “QWERTYUIOP” als inhoud hebben gehad zegt de schrijver zelf.

Voordat er e-mail was waren de brief, het telegram, de telex, de telefax de manier om informatie over te brengen.

2. Symbolics.com

symbolics.comDe eerste domeinnaam ooit geregistreerd was Symbolics.com op 15 maart 1985. Op het moment van schrijven zijn er 148.885.889 (bijna 149 miljoen) domeinnamen geregistreerd wereldwijd aldus de bron. Symbolics.com word tegenwoordig uitgebuit door de eigenaar als monumentaal plakbiljet om je bedrijf te tonen aan de wereld. Er is nog maar weinig echte historie te vinden.

3. Online foto

Eerste online fotoTim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web plaatste in 1992 de aller eerste foto op verzoek van de komedie band Les Horrible Cernettes. De foto werd gemaakt door de manager van de dames en via een Macintosh en Photoshop bewerkt. Hij werd in een GIF formaat geüpload wat destijds de meest efficiënte manier van comprimeren was.

4. Instant message.

Ted Leonsis stuurde het eerste bericht naar zijn vrouw. “Don’t be scared … it is me. Love you and miss you.” was de tekst. Zijn vrouw reageerde zeker niet geschrokken met de tekst “Wow … this is so cool!”. Leonsis werd later AOL’s vice-voorzitter.

5. Banner

ATT BannerJoe McCambley gebruikte de eerste reclame banner ooit online. Op 25 oktober 1994 plaatste AT&T als allereerste een banner op de website van Hotwired. Tegenwoordig is er nauwelijks een website te bezoeken zonder dat er reclame zichtbaar is. We zijn er inmiddels een beetje blind voor geworden lijkt het. De advertenties van tegenwoordig zijn heel anders dan de banner van toen. Op basis van het surfgedrag van de gebruiker krijg je “pasklare” reclame voorgeschoteld.

6. eBay

eBayVanuit een achterkamertje in San José (Sillicon Valley) zette Pierre Omidyar in 1995 eBay op. Hij wilde proberen vraag en aanbod (kopers en verkopers) via een platform te laten communiceren. Het is begonnen als een experiment maar tegenwoordig is het uitgegroeid tot de grootste handelsplaats ter wereld. Het allereerste artikel dat verkocht werd (destijds nog op heette het nog AuctionWeb) was een defecte laserpen voor $ 14. De koper zou defecte exemplaren sparen.

7. Google

GoogleGoogle begon in 1996 als schoolproject van Larry Page en Sergey Brin.
Larry en Sergey gaven hun zoekmachine enige tijd later de naam ‘Google’, een woordspeling op het woord ‘googol’, de wiskundige term voor een 1 met 100 nullen.
Wat begon als een schoolproject van twee studenten in een studentenkamer is uitgegroeid tot een bedrijf met duizenden medewerkers in kantoren over heel de wereld.

8. Skype bericht

SkypeDe eerste zin die werd uitgesproken via Skype was in april 2003 toen een medewerker van het ontwikkelteam in het Ests. Het was ‘Tere, kas sa kuuled mind?’ zoveel als ‘Kun je me horen?’.
In 2011 nam Microsoft Skype over voor 8,5 miljard dollar en werd het de vervanger voor het veel gebruikte MSN. Inmiddels zijn er via Skype 1,4 triljoen minuten voice calls en video calls gemaakt, dat is het equivalent van 2,6 miljoen jaar, en dat allemaal in 10 jaar tijd.

9. Mark Zuckerberg ID-nummer 4

FacebookMark Zuckerberg was de eerste persoon op Facebook met ID-nummer 4 (de eerste drie Facebook-accounts werden gebruikt voor het testen). De eerste niet-oprichter die aan Facebook meedeed was Arie Hasit, die nu in Israël studeert om rabbijn te worden. Begin 2004 lanceerde Zuckerberg thefacebook.com, een website waarbij studenten met elkaar in contact konden komen en elkaar berichtjes konden sturen via hun eigen pagina. Vanaf 2006 konden niet alleen studenten, maar iedereen ouder dan 13 jaar met een geldig e-mailadres zich aanmelden op de site. Op dit moment heeft Facebook meer dan 1 miljard gebruikers en het blijft groeien.

10. De eerste YouTube-video online

Mede-oprichter Jawed Karim maakte de video op de San Diego Zoo. Hij werd geüpload op 23 april 2005 en is bijna 10 miljoen keer bekeken. Hij kreeg de titel “Me at the zoo”.
In 2006 werd het overgenomen door Google en nu wordt YouTube elke maand bezocht door meer dan één miljard unieke bezoekers. Er wordt elke maand meer dan zes miljard uur aan video bekeken op YouTube: dat is bijna een uur voor elke mens op aarde en twee keer zoveel als vorig jaar en er wordt elke minuut 100 uur aan video naar YouTube geüpload.

11. Twitter

eerste tweetDe eerste tweet werd geschreven door mede-oprichter Jack Dorsey op 21 maart 2006. De inhoud van het bericht was ‘just setting up my twtter’ en dit is zoals je ziet nog zonder hashtag. Twitter is een berichtendienst waarmee je berichten met maximaal 140 karakters kunt versturen en elkaar kunt volgen. Nu zijn er wereldwijd 1,5 miljard geregistreerde gebruikers, meer dan 200 miljoen actieve gebruikers (maandelijks) en meer dan 400 miljoen Tweets per dag.

12. WhatsApp

WhatsAppIn 2009 werd WhatsApp voor het eerst uitgebracht voor iOS en werd laten ook voor Android en andere besturingsystemen uitgebracht. Het is dus een crossplatform berichtendienst waarmee je via internet elkaar kunt bereiken.
WhatsApp telt ruim 400 miljoen actieve gebruikers en verwerkt ruim 31 miljard berichten per dag, waaronder 400 miljoen afbeeldingen. Op 19 februari 2014 werd bekent dat het al erg machtige Facebook, WhatsApp heeft overgenomen voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro)

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*