Google stopt wellicht met Nexus lijn!

De afgelopen 2 weken zijn er veel berichten in het nieuws geweest over Google en een aantal grote spelers op de mobiele smartphone en tabletmarkt zoals Samsung, Motorola en Lenovo. Er zijn een aantal grote en belangrijke verschuivingen op komst in de Android wereld, die allen met elkaar lijken samen te hangen.

samsung_google_handshake_ndtv

Zo blijkt dat Google en Samsung om de tafel hebben gezeten om te onderhandelen en plannen te maken voor de toekomst. Beide partijen hebben een overeenkomst gesloten voor de komende 10 jaar om een samenwerking aan te gaan, waarbij ze een licentie hebben genomen op elkaars patentportfolio. Het voordeel is dat ze hiermee een juridische strijd, zoals we bijvoorbeeld zien tussen Apple en Samsung, in de toekomst voorkomen. Verder zijn er afspraken gemaakt dat Samsung haar smartphones en tablets wat minder zal gaan voorzien van onnodige software, zoals de vele bloatware die te vinden is in het huidige Samsung Touchwiz menu, dat we terugzien op alle Samsung toestellen. Dit tot grote ergernis van velen. Als je naar de high end Galaxy S lijn, Note series en Galaxy Tab tablets kijkt zitten er zoveel extra “slimme” functies op die een enkeling misschien eens zal gebruiken en dat de toestellen die in de basis voorzien zijn van supersnelle quad- en zelfs octacore processoren, genoeg RAM werkgeheugen van 2 en zelfs 3 GB, toch onnodig trager worden in gebruik en door Touchwiz zoveel extra GB’s van het geheugen innemen dat je van een 16 GB intern geheugen bijvoorbeeld minder dan 10 GB overhoudt voor je apps en documenten.

Tweet Eldar

Eldar Murtazin, een Russische journalist, gaf eerder deze week na het uitkomen van de deal tussen Google en Samsung aan dat er wellicht een aantal functies van uit Samsung Touchwiz geïntegreerd worden in stock Android, want niet alle functionaliteiten in Touchwiz zijn misbaar, denk bijvoorbeeld aan het multitasken met gedeeld scherm. Er zijn al een aantal grote OEM’s zoals Sony geweest die input hebben geleverd aan het Open Source project van Android en de input van Samsung is tot op heden nog minimaal geweest. Samsung heeft met de ontwikkeling van Touchwiz en het voorzien van haar toestellen van voor geïnstalleerde apps in plaats van de Google apps haar onafhankelijkheid ten opzichte van Google, waardoor een overstap naar haar eigen in ontwikkelingsfase zijnde besturingssysteem Tizen tot nu toe tot de mogelijkheden behoorde. Met het sluiten van de patentdeal met Google hebben beide partijen bewezen serieus door te willen gaan met Android. Voor Samsung is het een garantie dat Google volledig achter Android staat en voor Google geeft het dé zekerheid dat Samsung zich bindt aan Android en niet volledig stort op haar eigen ontwikkelingen met Tizen. Mede ontwikkelaar Intel zou volgens geruchten trouwens ook voor Android hebben gekozen in plaats van Tizen.
Google heeft Samsung verzocht om Touchwiz een make over te geven en meer een stock Android ervaring aan te bieden op de toekomstige Samsung lijn. We zijn dan ook erg benieuwd naar de ontwikkelingen en de vernieuwingen waar Samsung mee gaat komen. Of we hier al grote veranderingen van gaan merken bij de aankomende Samsung Galaxy S5 is nog maar de vraag.

Dat Samsung intern het roer gaat omgooien gaat natuurlijk niet zomaar. Daar moet wat tegenover staan. Afgelopen week kwam het schokkende nieuws dat Google haar aankoop van 2 jaar geleden, Motorola Mobility, heeft verkocht aan Lenovo! Wij denken dat dit één van de eisen is geweest van Samsung. Google brengt namelijk al jaren toestellen, gemaakt door verschillende hardware fabrikanten op de markt, voorzien van een stock Android ervaring van en door Google, altijd voorzien van de laatste updates direct van Google, de Nexus lijn! Hier is dus sprake van een tijdelijke samenwerking voor een project van een Nexus device, smartphone of tablet, tussen Google en één van de grote OEM’s zoals in het verleden Samsung, Asus en LG. Maar nu komt het!

Moto GIn augustus 2011 kocht Google echter Motorola Mobility voor een slordige 12,4 miljard dollar waarmee Google een eigen mobiele hardware fabrikant in handen kreeg. Motorola kwam afgelopen jaar met de succesvolle Motorola Moto X die de concurrentie onder andere aanging met de eigen Google Nexus 5, gemaakt door LG. Onlangs kwam daar ook nog de goedkopere Moto G bij, een degelijke smartphone vanaf slechts € 169,-!
Motorola is er met de input van Google in geslaagd om met een knap stukje hardware te komen dat lekker in de hand ligt, degelijk aanvoelt en met een bijna stock Android ervaring, in plaats van “slimme” functies voorzien van ook echt handige en functionele functies. Door deze positieve inbreng is Motorola nu populairder in de Verenigde Staten en Canada dan ooit tevoren en sinds kort is Motorola ook weer aanwezig in Europa en in Nederland. De Moto G is als herintroductie dus reeds te koop en de Moto X zal binnenkort ook volgen, vanaf februari in Europa verkrijgbaar maar wanneer in Nederland is nog niet bekend gemaakt. Wel is het eerder genoemde prijspeil van € 429,- al verlaagd naar € 399,- om de directe concurrentie aan te gaan met de Nexus 5. De Moto X komt hier helaas alleen uit in zwart en wit zonder de razend populaire Moto Maker op de website, waar je je eigen Moto X kan bouwen en personaliseren met honderden diverse kleurstellingen en zelfs met houten backcovers van bamboe en eikenhout.

Google verkoopt MotorolaGoogle houdt de patenten die ze van Motorola in handen hebben gekregen en stoot de hardware divisie van Motorola Mobility dus af voor slechts 2,9 miljard dollar aan Lenovo. Hiermee stopt Google met het zelf fabriceren van toestellen en is daarmee geen directe concurrent van de afnemers van Android.
Wat voor gevolgen dit zal hebben voor Motorola en of het succesverhaal van de Moto X en Moto G door Lenovo zal worden voortgezet is nog maar de vraag.

Lenovo is groot in het overnemen van merken om ze weer succesvol te maken, denk aan IBM computers terugkijkend naar het succes van de Lenovo Thinkpad notebooks. We kunnen alleen maar hopen dat Lenovo de kant van Motorola op gaat en niet andersom wat betreft de ontwikkeling van haar smartphones.

Lenovo

Verder horen we ook verontrustende geruchten dat er vanaf 2015 door Google geen Nexus devices meer worden uitgebracht door Google en dat er alleen nog maar Google Play Edition varianten uitkomen van de top of the line smartphones van diverse grote fabrikanten. Ook Samsung zal hier dus in de toekomst weer profijt van kunnen hebben. Zoals jullie weten zijn er al een aantal Google Play Edition versies van bestaande smartphones uitgebracht zoals van de HTC One, de Samsung S4 en zelfs de Moto G komt met een Google Play Edition. Onder de tablets bracht LG onlangs een Google Play Edition van haar LG G Pad 8.3 uit, tot nu toe komt dit het dichtste bij de eerder gespeculeerde komst van een Nexus 8 tablet. Wellicht gaat de GPE binnenkort dus de nieuwe standaard worden en gaat de Nexus lijn van Google zelf er na dit jaar uit.

Google Play Edition  S4 en HTC Onelg-g-pad-google-play-edition

Nexus 5 en 7In de eerste jaren was de Nexus het toestel voor de developer van Android apps, het werd daarna het toestel voor de liefhebber van de pure stock Android ervaring, “snappy” en zonder poespas of bloatware. Uiteindelijk werd de Nexus niet alleen voor de Android fans en tech-nerds maar is het toestel nu ook populair onder een veel breder publiek vanwege de prijs/kwaliteit verhouding die het biedt en is de Nexus dé oplossing voor mensen die geen dure 1 of 2-jarig contract willen afsluiten bij een mobiele provider maar toch een zeer goede smartphone willen aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs.
Tegenwoordig is de Nexus een mix van dit alles, net zo divers als Google zelf. Een Nexus is dynamisch, altijd met een sterk verlangen voor innovatie. Eenvoudig, veelzijdig, voordelig en een voorbeeld voor de hardware fabrikanten. Een Nexus laat altijd het beste zien en is telkens weer dé grondlegger van de trend voor aankomend jaar.

Daarom hoop ik in stilte dat Nexus van Google als merknaam blijft!

Nexus 5 Stormtrooper

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*