Windows 8.1 nu beschikbaar!

De nieuwste versie van Windows 8, eerder ook wel bekend als Windows Blue, is nu als Windows 8.1 beschikbaar.

Windows 8.1 Edities

Sinds gisteravond, 23:00 uur Nederlandse tijd, is Microsoft Windows 8.1 wereldwijd uitgerold als een gratis update voor de consument. De update is te downloaden op Windows 8 via de Windows Store en het zal ook beschikbaar zijn in de detailhandel en op nieuwe apparaten op de markt vanaf 18 oktober.
Als je toevallig een van de kleine aantal gebruikers bent die een Windows RT apparaat gebruikt zoals de Microsoft Surface RT, dan komt de update naar Windows 8.1 RT er ook binnenkort aan.

Het grote headline nieuws is dat Microsoft heeft geluisterd naar de consument en het goede nieuws is dat de Start-knop is teruggekeerd naar Windows 8 met Windows 8.1. Persoonlijk vind ik dit dé belangrijkste verbetering! De plug-ins om kunstmatig de Start-knop terug te brengen zijn echter nog steeds nodig, wil je de oude vertrouwde Windows 7 omgeving nog kunnen gebruiken. Een goed werkende oplossing hiervoor is bijvoorbeeld Classic Shell. Links bovenin de hoek zit nu je taakbeheer waarmee je makkelijk kunt wisselen tussen je openstaande applicaties, en vanuit de desktop kun je met de startbutton links onderin gemakkelijk terug naar het startscherm. Hierdoor is in Windows 8.1 een integratie tussen de twee interfaces, de desktop en het Windows 8.1 startscherm.

Hieronder volgen alle vernieuwingen en verbeteringen in Windows 8.1 op een rijtje:

1. Lock screen slideshow
In het vergrendelscherm in Windows 8.1 kan je je favoriete foto’s tonen in een slideshow. Verder kan je zonder eerst je wachtwoord te moeten invoeren snel de webcam of camera openen of een Skype oproep beantwoorden.

2. Het scherm Start personaliseren
Windows 8.1 biedt meer kleuren en achtergronden voor het Startscherm, waaronder enkele met beweging. Je kunt er nu ook voor kiezen om je bureaublad achtergrond als Startscherm achtergrond toe te passen. Het is echter nog steeds mogelijk om de erg opzichtige achtergronden die Windows 8 standaard al bood te gebruiken, al vraag ik mij af of er mensen zijn die dat ook daadwerkelijk gebruiken?

3. Verschillende “Tile” maten
Net als in Windows Phone 8 beschikt Windows 8.1 Startscherm over een verscheidenheid in “Tiles” of te wel tegel maten, waaronder een nieuwe grote en nieuwe kleine tegels. Het is ook nog gemakkelijker geworden om tegels te groeperen, te benoemen en te herschikken

4. Geaggregeerde zoekopdracht
Bing is nu dusdanig geïntegreerd in Windows 8.1 en werkt als een geaggregeerd zoeksysteem van het web, al je bestanden op de harde schijf, en de SkyDrive.
De manier waarop en de interactie met het web en met Windows wordt hierdoor sneller en makkelijker.

5. Verbeterde apps
Nieuwe app verbeteringen voor geïntegreerde applicaties zoals Mail en Xbox Music, maar ook nieuwe apps voor voeding en fitness. Er is ook een moderne versie van Office.
De foto’s app heeft nu een aantal nieuwe functies voor bewerking, waarmee je snel foto’s kunt bewerken of aanpassen wanneer je ze bekijkt. Je kan nu ook je afbeeldingen openen in de foto’s app vanuit andere applicaties zoals je mail, SkyDrive , en Camera apps. Windows 8.1 Foto’s app biedt helaas geen ondersteuning voor Facebook en Flickr.

6. Meer weergaven snap
Je kunt de apps nu aanpassen naar elke gewenste grootte, zodat je je scherm kunt delen tussen twee apps, of maximaal drie apps op elk scherm als je meerdere beeldschermen hebt aangesloten. Zo kun je verschillende Windows Store apps tegelijk op je scherm weergeven terwijl je ook de beschikking houdt over weergave van je Start scherm. Dit is één van de fundamentele veranderingen in Windows 8.1 en maakt multitasking en het gebruik van meerdere schermen een stuk makkelijker.

7. Een verbeterde Windows Store
De Windows Store krijgt een nieuwe look in Windows 8.1. In een carrousel komen grote afbeeldingen en beschrijvingen van elk van de 6 featured apps om de beurt voorbij ( swipe naar beneden als je niet wilt wachten tot de volgende voorbij komt).
App updates worden nu automatisch geïnstalleerd op de achtergrond als ze uit komen. Een zoekbalk is beschikbaar in de rechterbovenhoek om makkelijker en snel de gewenste apps te vinden.

8. Direct opslaan in SkyDrive , plus offline bestanden
In Windows 8.1 kunt u uw bestanden rechtstreeks opslaan in SkyDrive, dat volledig is geïntegreerd in Windows 8.1. De SkyDrive app heeft ook een nieuwe update, zodat bestanden altijd beschikbaar zijn, zelfs wanneer offline, zoals in de desktop-versie. Er is niet langer een aparte desktop interface om mappen te synchroniseren.

9. Configuratiescherm via bureaublad niet meer nodig
Windows 8.1 geeft je toegang tot alle instellingen op je apparaat, zo dat het niet meer nodig is om naar het Configuratiescherm op het bureaublad te gaan.

10. Een nieuwe Internet Explorer
Internet Explorer 11 wordt geleverd met Windows 8.1, wat moet zorgen voor betere touch prestaties, snellere laadtijden van de pagina’s en een aantal andere nieuwe functies, zoals het aanpassen van het uiterlijk van de browser en adresbalk. Je kunt zoveel tabbladen openen als je wil, die je vervolgens kunt synchroniseren met je andere Windows 8.1 -apparaten.

11. Verbetering voor gebruik met een muis en toetsenbord
Voor apparaten zonder aanraking bevat Windows 8.1 een aantal verbeteringen om gemakkelijker te navigeren met behulp van een muis en toetsenbord.

12. Een wijziging van de Start ‘ tip ‘ en op de knop Start
Nu krijg je de mogelijkheid om te veranderen wat de hoeken doen, en optie om te starten in afwisselende schermen. Als je bijvoorbeeld liever je apps wil bekijken in plaats van alle tegels, kan je in het Startscherm rechtstreeks naar Apps view.

13. Verbeteringen aan de Desktop
Door middel van één swipe beweging vanuit het startscherm krijg je snelle toegang tot, en kun je alle programma’s bekijken.

14. App switching
Je kunt nu ook de instellingen voor de hoeken en App switching veranderen. Daarmee voorkom je dat de de Charm bar of app switching balk verschijnt wanneer dit niet gewenst is.

15. Wijzigingen in Windows Verkenner
Bestandsbibliotheken verschijnen niet meer automatisch in de verkenner.
Om te voorkomen dat je opslagruimte onnodig vol raakt, zie je standaard de Documents and Pictures mappen in je SkyDrive.

16 . Native 3D printing support
Windows 8.1 bevat ook ondersteuning voor 3D printen. Dat dit tot de mogelijkheden hoort is een interessante ontwikkeling, nu 3D printen toch steeds meer in het nieuws is.

Hieronder nog een korte kennismaking in beeld en geluid met Windows 8.1:

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*