Google werkt aan internetsnelheid van 10 Gbps

Google werkt aan technologie waarmee het dataverbindingen kan gaan aanbieden van 10 gigabits per seconde. Dat schrijft de krant USA Today.

Die snelheid ligt tien keer hoger dan de snelheid die Google nu aanbiedt met Google Fiber en zowat duizend keer hoger dan de gemiddelde Amerikaanse internetverbinding die momenteel op 7,2 megabits per seconde staat.

Volgende generatie van het internet

SaaS oplossingHet project is een onderdeel van Google’s visie op de volgende generatie van het internet, aldus de financieel directeur Patrick Pichette op de Goldman Sachs Technology & Internet Conference. Die nieuwe generatie moet bestaan uit stabielere verbindingen voor data-intensieve toepassingen en moet “software as a service” een flinke duw in de rug gaan geven.

“Hier gaat de wereld naartoe, dit gaat gebeuren”, aldus Pichette. Een realistisch tijdsschema zou bijvoorbeeld tien jaar kunnen zijn, maar Google heeft geen zin om daar op te wachten. “Waarom doen we het niet binnen drie jaar? Daar werken we nu aan. Het heeft geen zin om te wachten”, aldus de Google-topman.

4K als bandbreedtevreter

Maar weinig gezinnen halen snelheden die zelfs maar in de buurt komen van 1 Gbps of zelfs 100 Mbps. Met de opkomst van streaming audio en video, cloudtechnologieën, videobellen en onlinegames is er echter duidelijk behoefte aan meer bandbreedte.
In de toekomst zal die behoefte alleen maar toenemen, bijvoorbeeld met de komst van 4K-video. Netflix is van plan om nog dit jaar films in 4K te gaan streamen. Volgens het bedrijf is daar minstens een connectie van 15 Mbps voor nodig, zowat het dubbele van de connectie om een HD-film door te sturen.

Snelheid ligt lager dan geadverteerd

Daarbij komt nog dat de reële internetsnelheden meestal een stuk lager liggen dan wat internetproviders adverteren. In Europa zou het verschil zelfs zo’n 25 procent bedragen, zegt een studie van de Europese Commissie. Uit de studie blijkt ook dat glasvezelverbindingen in Europa gemiddelde downloadsnelheden halen van 41,02 Mbps. Voor kabel was dat 33,10 Mbps en xDSL hinkte achterop met een gemiddelde van 7,2 Mbps. De gemiddelde downloadsnelheid over technologieën heen ligt op 19,5 Mbps.

Onderzoekers zien het licht

Li-Fi new way of Wireless NetworksGoogle staat uiteraard ook niet alleen in zijn zoektocht naar snellere verbindingen. Een Brits team van onderzoekers kondigde vorig jaar een technologie aan waarmee ze draadloze snelheden van 10 Gbps wisten te halen via zichtbaar licht. Hun Li-Fi-systeem gebruikt microleds om 3,5 Gbps door te sturen via elke primaire lichtkleur: rood, groen en blauw.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*