Je mobiele telefoon opladen met het wifi-signaal

Als het aan onderzoekers van de Duke Universiteit ligt, hoeft u uw telefoon nooit meer, heel ouderwets, met behulp van een snoertje en stopcontact op te laden. De wetenschappers ontwikkelden een apparaat dat wifi-signalen omzet in energie en waarmee uw telefoon dus draadloos kan worden opgeladen.

opladerHet apparaat zet microgolven, draadloos, om in energie die gebruikt kan worden om de accu van uw telefoon of andere kleine elektronische apparaten op te laden. Het apparaat werkt ongeveer net zo als een zonnepaneel dat energie uit licht omzet in elektriciteit. Alleen gebruikt dit apparaat heel andere energiebronnen: onder meer signalen van wifi en satellieten. Net als de zonnepanelen weet het apparaat een efficiëntie van zo’n 37 procent te behalen.

De onderzoekers maakten voor de ontwikkeling van het apparaat gebruik van metamaterialen: structuren die verschillende vormen van energie die opgeslagen zit in golven, op kunnen vangen en voor praktische doeleinden kunnen inzetten. Met enkele aanpassingen zou het mogelijk moeten zijn om het energie-verzamelende metamateriaal in een telefoon in te bouwen. De telefoon zou dan op het moment dat deze niet gebruikt wordt, draadloos op kunnen laden.

“Ons onderzoek laat een simpele en goedkope manier zien om elektromagnetische energie te verzamelen,” stelt onderzoeker Steven Cummer. “Het mooie van het ontwerp is dat de basale bouwblokken zelfvoorzienend zijn en elkaar aanvullen. Men kan simpelweg meer bouwblokken toevoegen om de hoeveelheid verzamelde energie te vergroten.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*