Home cinema, wat te verwachten in 2014

CES20142014 is net begonnen en we kunnen weer heel wat moois verwachten. Dit jaar gaat goed van start voor de home cinema fans met CES 2014. Deze beurs zal plaats vinden van 7 tot en met 10 januari in Las Vegas. Tijdens deze elektronicabeurs presenteren alle grote elektronicafabrikanten hun nieuwste producten en ontwikkelingen. Hier volgt een overzicht van wat we kunnen gaan verwachten in 2014 op gebied van home cinema.
Ook 2013 is een mooi jaar geweest voor liefhebbers van home cinema met de introductie van 4K Ultra HD resolutie schermen. En de opkomst van de eerste oled tv’s. Verder zijn er nieuwe technieken voor streamen van audio en video ontwikkeld en niet te vergeten steeds slimmer wordende apparatuur. Naar verwachting zal er op CES 2014 op dat gebied weer veel nieuws te melden zijn.

4K Ultra HD
4k-Ultra-HD-apple-tvEén van hits afgelopen jaar was 4K Ultra HD, de hoge resolutie die steeds vaker wordt toegepast bij high-end modellen. Naar verwachting zullen alle grote fabrikanten met een 4K Ultra HD tv’s gaan komen en dan vermoedelijk de wat beter bereikbare middenklassers die voor een breder publiek beschikbaar is. Mogelijk beginnen de prijzen van deze tv’s zo rond de 2500 euro wat aanzienlijk lager is dan de huidige modellen met deze techniek. Ook zullen er nieuwe spelers op de markt verschijnen onder andere uit China die goedkopere 4K Ultra HD zullen lanceren.
Er zullen zo als gebruikelijk ook prototypes worden getoond om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de huidige technieken. Zo hebben Samsung en LG aangekondigd met een 105 inch 4K Ultra HD met gebogen display en een 21:9 beeldformaat op de proppen te komen gedurende CES 2014. Deze prototypes verschijnen verschijnen echter niet op korte termijn op de markt.
Naast deze hardware zal er ook aandacht worden besteed aan de softwarematige ontwikkelingen op het gebied van hoge resolutie. Verder zal er ook veel nieuwe content voor 4K tv’s worden getoond aan het publiek. Netflix heeft al laten weten in 2014 te gaan beginnen met het streamen van films en series in 4K kwaliteit. Ook zijn er al verschillende platformen aangekondigd zoals Odemax van RED en 4K Video Unlimited van Sony. Panasonic is druk geweest door een gedeelte van Viera Connect in te richten om 4K te kunnen streamen. Wie weet gaan er verschillende partijen samen een 4K platform brengen.

Samsung-curved-OLED-TV
Gebogen schermen
Steeds meer fabrikanten komen met een gebogen scherm. LG en Samsung hebben inmiddels al een oled tv en Sony heeft een gebogen lcd tv laten zien. Zoals eerder genoemd komen Samsung en LG beide met 21:9, gebogen 4K scherm. Wat mij betreft is het meer design dan functioneel dus of dit de trend gaat worden vraag ik me af.

Oled schermen
Niet alleen de de resolutie is was een trend in 2013, ook de oled techniek heeft grote stappen vooruit gezet. Helaas zijn er momenteel maar 2 fabrikanten die oled schermen maken en met prijzen boven de 7000 euro zijn ze nog niet erg toegankelijk voor het grote publiek. Dit is een vrij normaal verschijnsel bij nieuwe technieken en verwacht wordt dan ook dat de prijzen in een snel tempo zullen dalen en er meer fabrikanten zullen inspringen in deze techniek. Evenals bij de 4K techniek zullen de Chineze fabrikanten zich kenbaar maken.

Verschillende technieken
Plasma en LCD zijn 2 verschillende technieken die we beiden al een tijdje kennen. Plasma kan het aankomend jaar een flinke verkoopdaling verwachten omdat Panasonic heeft besloten te stoppen met de productie en ontwikkelingen van plasma schermen. Geheel verdwijnen zal plasma niet maar zowel LG als Samsung geven aan dit meer in te willen zetten in het hogere segment.
Ook staan de ontwikkelingen qua lcd schermen niet stil. Steeds meer tv’s zullen worden uitgerust met 3D techniek en led backlight. Voor de high-end modellen zal de refresh-rate van de led panelen worden verhoogt. Zo komt Samsung met een paneel die op 240Hz werkt.

3D techniek
Op het gebied van 3D is er in het afgelopen jaar weinig gebeurt helaas. Er wordt nog steeds ontwikkeld door verschillende partijen om een “ bril-loze” tv met goede kwaliteit maar dit wil nog niet erg vlotten. Vermoedelijk worden er wel een nieuwe “bril-loze” tv’s getoond op CES 2014 maar of deze betaalbaar zullen zijn is maar net de vraag. Over de kwaliteit nog maar niet te spreken want vooral de inkijkhoeken zijn erg lastig in orde te krijgen lijkt het.

smart-tvSmart tv’s
Op het gebied van smart-tv’s is er in 2013 ook een hoop veranderd. Waar het in het begin vaak onhandige menu’s waren waar je door heen moest worstelen zijn het tegenwoordig gelikte en overzichtelijke menu’s met enorm veel functies. Toch is er nog een hoop te verwachten in 2014. Diverse fabrikanten hebben aangegeven zich meer te willen gaan inzetten op de ontwikkeling van geavanceerde apps voor op mobiele apparaten maar ook de bediening van de tv middels spraak en bewegingen. Ook vormen onder andere LG en Panasonic de “Allseen Alliance”, een groep bedrijven die afgesproken hebben één standaard te hanteren voor het koppelen van apparatuur in huis aan apparatuur in het home cinema systeem. Dit zou moeten resulteren dat je smart tv kan communiceren met huishoudelijke apparatuur zoals je wasmachine of je koffiezetapparaat.

Het oor wil ook wat
Ook op het gebied van audio wordt er vaak veel nieuws getoond echter lijkt de aandacht meer naar de tv’s en de technieken hiervan te trekken. Hierdoor is het lastig voorspellen wat we kunnen verwachten op audio gebied. Het zou mij niet verbazen als er weer nieuwe technieken op het gebied van draadloos streamen worden getoond maar zeker op het gebied van de “alles-in-een” luidspreker waar de tv op geplaats kan worden verwacht ik het een en ander. LG is tot nog toe de enige fabrikant die al een deel van al het nieuws heeft vrijgegeven.

Om een idee te krijgen hoe CES 2014 er uit zal zien plaats ik hier een video van CES 2013.

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover. Houd TechFreaks.NL in de gaten voor meer nieuws over CES 2014, er is reden genoeg als je een home cinema en/of tech liefhebber bent!

1 Reactie

  1. Ik heb het geluk gehad een aantal keer te kunnen mee kijken naar tv met oled scherm via een vriend die onder de early birds genoemd kan worden van dit soort technieken. Een gebogen scherm geeft een andere kijkervaring. Het kijkt natuurlijker maar is wel even wennen. Het is enkel een toegevoegde waarde als het scherm twee keer zo groot is als je laatste breedbeeld tv, want dan pas heb je het gevoel echt te worden ‘meegenomen’ in de omgeving die je beeldscherm toont. Inmiddels zijn de oled’s volgens mij wel iets betaalbaarder. Ik ga de overstap naar een oled in elk geval maken zodra mijn trouwe breedbeeld de geest geeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*