Slimme horloges

2013 is hét jaar van de smartwatch en er is een hele hype ontstaan omdat dit jaar de doorbraak van het slimme horloge zou moeten worden. Maar wat maakt een horloge nou een smartwatch? En wat moet een smartwatch nou allemaal kunnen om het slim te kunnen noemen? En wat is absoluut overbodig aan functionaliteit?

Er zijn 2 verschillende soorten smartwatches, namelijk de stand-alone smartwatches die dus op zichzelf kunnen functioneren zonder koppeling met een smartphone of tablet, de zogenaamde ”Master”, en je hebt de alleen in combinate met een smartphone of tablet werkende smartwatch die we ook wel een ”Slave” noemen. In een Master gaat meestal dan ook een aparte sim-kaart zodat je er ook zonder een smartphone telefoongesprekken mee kan voeren en toegang hebt tot het mobiele internet. De Slave maakt verbinding met je smartphone of tablet via bluetooth en geeft doorgaans alleen maar notificaties door en weer op je scherm. Beiden kunnen aantrekkelijk zijn in gebruik, afhankelijk van de doeleinden waarom je een smartwatch zou willen gebruiken. Is het puur als verlengstuk van je smartphone en/of tablet, of wil je de smartwatch ook gebruiken daar waar je je smartphone en/of tablet niet mee kan of wil nemen?

De smartwatch is reeds enkele jaren op de markt, maar had tot nu toe de aandacht van het grote publiek nog niet echt kunnen trekken. Er waren nog te weinig mogelijkheden om een groot succes te worden, alleen onder de gadgetfreaks en early adopters was het tot nu toe een aantrekkelijke nieuw speeltje.. Ten eerste is het design vaak niet zo mooi en daarmee valt het al af voor het grote publiek, ten tweede zijn ze best duur en ten derde beloven ze van alles te kunnen en blijken ze in praktijk maar matig te presteren door vastlopende besturingssystemen, te traag, te beperkte accu duur door stroom vretende bluetooth verbinding met je smartphone en/of tablet zodat je niet eens weet of je het einde van de dag er wel mee haalt.

In dit item passeren een aantal opvallende smartwatches uit het verleden de revue en eindigen we met de dit jaar uitgekomen smartwatches van onder andere Sony en Samsung. Maar wat is tot nu onze conclusie en de beste smartwatch van dit moment? Lees verder en je komt er achter..

I’m Watch

im-watch1
Een goed voorbeeld van zo’n veel belovende smartwatch was de I’m Watch. Volledig ontworpen, ontwikkeld en gemaakt in Italië. En voor deze italiaanse gadget was al verkrijgbaar in diverse uitvoeringen van simpel vanaf € 349,00 tot de hoofdprijs voor een luxere edelmetalen uitvoeringen.

Het horloge is compatible met zowel Android als iOS. Maar in praktijk leek het allemaal mooier dan het bedacht was.. Na een half uur er mee te spelen op locatie bij een verkoper op Marktplaats ben ik weg gegaan zonder ‘m te kopen. De besturing van de I’m Watch was in praktijk zo traag en liep herhaaldelijk vast dat het geen smartwatch van € 349,00 uitstraalde.

im-watch2im-watch3

http://www.imsmart.com/it

Sony Smartwatch 1

sony-smartwatch1
Vorig jaar kwam Sony met zijn eerste smartwatch uit, dit was een erg kleine slave smartwatch die ook van de siliconen band was te verwijderen. Het scherm was erg klein 1,3” OLED met 128 x 128 pixels, geschikt voor Android telefoons die verbinding maakt via bluetooth 3.0. De mogelijkheden waren vrij beperkt. Het zag er leuk uit maar daarmee was eigenlijk ook alles wel gezegd, het horloge is nu nog te koop voor een kleine € 90,00.

Vlak hierna kwamen enkele smartwatches uit die Sony hebben doen besluiten om hun eerste smartwatch te verbeteren.

http://www.sonymobile.com/nl/products/accessories/smartwatch/

Pebble smartwatch

pebbles2
De Pebble smartwatch is de bekendste en meest succesvolle slave smartwatch, die als Kickstarter campagne is ontstaan. De Smartwatch haalde via de online Kickstarter campagne maar liefst $ 10.266.824,00 op! Bijna 70.000 mensen investeerde in Pebble smartwatch en na de Kickstarter campagne heeft Pebble nog veel meer Smartwatches verkocht. Het was de eerste smartwatch met e-ink scherm, dat in direct zonlicht goed zichtbaar is en door het gebruik van deze techniek energiezuinig is. Het was de eerste smartwatch die er echt goed uit ziet, de smartwatch met de meeste apps, goed te personaliseren met ”watch faces” en een batterijduur van 7 dagen of meer.

pebbles1De grote merken en ontwikkelaars zoals Apple, Samsung, Microsoft en Google zijn bezig met hun eigen smartwatch , maar tot die tijd blijft de Pebble smartwatch de reus van de Smartwatches. De Pebble smartwatch is nog steeds te bestellen voor $ 150,00 (ongeveer € 115,00).

https://getpebble.com/discover

Cookoo smartwatch

cookoo1
En toen kwam de Cookoo smartwatch om de hoek kijken. Het was een analoog uitziend horloge met een klassieke uitstraling met een speels gekleurd knopje aan de zijkant. Dit was een horloge dat makkelijk geadopteerd zou kunnen worden in het modebeeld en dat de doorsnee mens wél zou dragen.

cookoo2
Het voordeel van deze slave smartwatch was dat het via het nieuwe Bluetooth 4.0 werkt met BLE oftewel Bluetooth Low Energy, wat energiezuinig is vergeleken met Bluetooth 3.0. Het bijkomende nadeel is op het moment dat het horloge op de markt kwam dat er nog maar weinig apparaten in gebruik zijn die deze nieuwe bleutooth standaard ondersteunen, alleen compatible met de Apple iPhone 4/4s en inmiddels de 5/5c/5s en de iPad. Vele mensen, zoals ik, die privé de voorkeur voor een Android smartphone hebben, zijn daarmee afhankelijk van of een update van je huidige smartphone en/of tablet naar minimaal Android 4.3 waarin BLE beschikbaar wordt en daarmee de Cookoo smartwatch wel te gebruiken is, of een hele nieuwe smartphone en/of tablet kopen met 4.3, of toch een overstap naar Apple..
Nog een nadeel aan de Cookoo smartwatch is dat je slechts minimale notificatie symbolen in het uurwerk zal zien en daarmee toch genoodzaakt bent om je smartphone of tablet te pakken om het bericht daadwerkelijk te kunnen uitlezen. Dit in tegenstelling tot de hiervoor genoemde Pebble smartwatch, die je alle notificaties op je Pebble laat uitlezen.

cookoo3cookoo4

Verder kun je wel met behulp van je Cookoo smartwatch “pinnen” op de kaart waar je bijvoorbeeld je auto hebt geparkeerd, inchecken via Facebook in je favoriete restaurant of club en waarschuwt je Cookoo watch je als je smartphone of tablet vergeet mee te nemen. De Cookoo smartwatch kost doorgaans zo’n € 120,00, maar ik heb ‘m ook eens online gezien voor € 89,95. Dus mocht je echt geïnteresseerd zijn, kijk dan even goed rond online.

http://www.cookoowatch.eu/nl/cookoo-watch/

Sony Smartwatch 2

sony2-2Sony kwam onlangs met hun antwoord en vervolg op hun eerste smartwatch, de Sony Smartwatch 2. Het horloge is wat mooier afgewerkt in de nieuwe stijl van de Sony Experia Z smartphone lijn, hoekig en van aluminium. Het display is 0,3” groter geworden, 1,6” translective LCD met een resolutie van 220 x 176 pixels. De smartwatch werkt nog steeds met bluetooth 3.0 waardoor ook oudere modellen Android smartphones en tablets in combinatie met dit slimme horloge werken. Verder komen er steeds meer apps uit voor de Sony smartwatches, dit valt op in de Play Store. De nieuwe smartwatch is makkelijk te koppelen met smartphones met NFC chip aan boord, hou je telefoon bij het horloge en de verbinding is gemaakt.

Het horloge gaat met “normaal” gebruik zo’n 3 – 4 dagen mee zonder tussentijds opladen.

sony2-1
sony2-3

De prijs is concurrerend met de iets later uitgebrachte smartwatch van Samsung. Verkrijgbaar met zowel een siliconen, lederen en metalen polsband. Ben je op zoek naar een smartwatch met notificaties en beschikking over Android apps en notificaties op je smartwatch voor rond de € 200,00? Dan is dit momenteel misschien voor jou een goede optie.

http://www.sonymobile.com/nl/products/accessories/smartwatch-2-sw2/

Samsung Galaxy Gear

In september 2013 kwam de door iedereen geanticipeerde smartwatch van Samsung uit, de Samsung Galaxy Gear! Iedereen was net als bij nieuwe smartphones aan het speculeren over wat het ons zou brengen. Geruchten gingen over een flexibel gebogen display dat om je pols boog als een armband en uitgevouwen op tafel een lang rechthoekig touchscreen zou vormen. Ook gingen er geruchten dat de Gear als Master zelfstandig kon werken zonder verbinding met je smartphone of tablet. Helaas behoort dit alles nog tot toekomst muziek en ziet de Gear er uit als een robuust rechthoekig horloge in verschillende kleuren siliconenband en is een verbinding met je smartphone of tablet vereist.
samsung-1

Het slimme horloge van Samsung is voorzien van een 1,9-megapixelcamera met autofocus-functie in de polsband, een 1,63” beeldscherm met een resolutie van 320 x 320 pixels, een luidspreker en een microfoon! Wie kent de serie Knight Rider met David Hasselhof nog en zijn horloge waarmee met Kitt kon praten. Als kind droomde ik van een horloge waarmee je kan bellen en nu is het realiteit. Echter denk ik niet dat we hier in Nederland met de pols tegen het oor al bellend over straat zullen gaan lopen zonder scheve gezichten om je heen, misschien in Taiwan, Japan, Korea en China wel. Het horloge is verder voorzien van bluetooth low energy 4.0 en 4 GB intern geheugen. Hier zullen ook veel apps voor gemaakt kunnen gaan worden. Het horloge is van aluminium met een saffier glazen display en dus krasbestendig. Echter zitten er in praktijk nadelen aan dit horloge van € 299,00! Alleen de Samsung Galaxy Note 3 en nog uit te komen Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Editie zijn momenteel geschikt voor de Gear, binnenkort na een update in Android zullen ook de Samsung Galaxy S3 en S4 en de Galaxy Note II geschikt zijn voor gebruik in combinatie met de Gear, maar andere modellen en merken dus vooralsnog niet. Verder ontvang je voor dit geld alleen notificaties in de vorm van icons op je display van apps van derden, dus niet Samsung inbedded apps, zoals Facebook, Twitter, Instagram en Gmail apps. Dus alleen de mail, sms berichten, ontvangen en gemiste oproepen en agenda notities zie je wel. Maar het grootste nadeel is dat het horloge waarschijnlijk het einde van de dag niet eens zal halen en elke nacht aan de lader moet.
samsung-2
Dit vind ik persoonlijk momenteel een grote tekortkoming voor dit dure horloge, dat wellicht met een software update op te lossen is. Verder heeft Samsung zelf al toegegeven dat het horloge niet af is en gaan er reeds geruchten over de introductie van de Gear 2 begin volgend jaar. Achter de schermen zal Samsung hiermee al druk aan het werk zijn.

http://www.samsung.com/nl/consumer/mobile-phone/mobile-phones/mobile-phone-accessories/SM-V7000ZKAPHN?subsubtype=other

Omate TrueSmart

De Omate TrueSmart is de eerste smartwatch die mijn aandacht niet steelt met zijn uiterlijk maar om wat hij te bieden heeft. Het is een Master, dus volledig onafhankelijk van een smartphone of tablet, werkt met een simkaart op 3G netwerk en beschikt over GPS en is ook nog eens IP67 waterdicht! Saffier glazen display met ultra-bright outdoor IPS display, volledig werkende Android 4.2.2 versie met dual-core ultra low power processor en 720P HD camera. Er zijn 2 versies beschikbaar met 512MB/4GB en 1GB/8GB werkgeheugen en RAM geheugen. Naast dat dit horloge onafhankelijk kan worden gebruikt is het ook mogelijk deze te koppelen aan een telefoon of tablet. Denk eens in hoe veelzijdig je deze smartwatch kan gebruiken tijdens het sporten, in de sauna of het zwembad?
omate1
omate2

Dit is tot nu toe de meest interessante smartwatch en een tot nu toe vrij onbekende maar geduchte concurrent met hetzelfde prijspeil als de Samsung Galaxy Gear.

http://www.omate.com/

Voor € 300,00 is 8GB versie van de Omate TrueSmart in ieder geval onze keuze op dit moment!

Maar wat maakt een smartwatch geschikt voor jou persoonlijk? Welke specs zijn voor jou van belang, stand-alone of companion? GPS en waterdichtheid? Ga je er echt foto’s mee maken en is een camera op de manier zoals hij nu in de Galaxy Gear en Omate TrueSmart smartwatch verwerkt is wel nuttig? Of zou het makkelijker zijn als je er mee kunt videobellen via Skype of Hangout? Ik denk niet dat ik persoonlijk de camera, zoals nu aanwezig is in het horloge zou gebruiken, en ik denk dat er een goed begin is gemaakt aan de ontwikkeling van draagbare techniek met de laatst uitgekomen smartwatches en Google Glass bijvoorbeeld. Er gaat aankomend jaar nog één en ander aan komen.. De Apple iWatch? De Samsung Galaxy Gear 2? Een smartwatch van Google zelf in de Nexus lijn behoort ook tot de geruchten die we deze week hoorden! Veel belovend nieuws dat ons doet besluiten toch nog even af te wachten.

We gaan het meemaken..

Google Nexus Smartwatch

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*